Hyppää pääsisältöön

Korruptiokoulu

Suomen mainetta maailman vähiten korruptoituneen maana ovat parin viime vuoden aikana syöneet puolue- ja vaalirahoitusskandaalit.

”No, politiikkahan on tietysti aivan oma erikoinen maailmansa”, sanomme ja uskottelemme edelleen, että yhteiskuntamme ydin on terve ja puhtoinen. Suomalaiseen virkakuntaan ja sen lahjomattomuuteen voimme varmasti luottaa.

Vai voimmeko sittenkään? Viime syksynä tein jutun kolesterolilääkityksestä Kolesterolipommi 25.10.2010 ja hämmästyin havaitessani kuinka syvällä suurten monikansallisten lääkeyhtiöiden taskussa ovat johtavat asiantuntijalääkärit ja professorit.

Opettajia on totuttu pitämään kunnollisuuden perikuvina. Ja heidän ohjauksessaan Suomen koulut ovat toista sataa vuotta juurruttaneet kasvavaan kansaan rehellisyyden, oikeudenmukaisuuden ja laillisuuden arvoja.

Siksi olikin yllätys, millainen maan tapa paljastui Pisa-tulosten loisteessa paistattelevan koululaitoksemme julkisivun takaa. Perinteinen koulukuvaus on joutunut liukkaiden liikemiesten ja heitä siipeilevien rehtorien käsiin.

Summat eivät tietenkään ole päätä huimaavia, ainakaan yhden oppilaan tai koulun tasolla. Yhden lapsen koulukuvissa saattaa olla korruptiolisää viitisen euroa ja koulun suuruudesta riippuen se tuo rehtorin kassaan ja käytettäväksi joitakin tuhansia euroja vuodessa.

Koko Suomen koulukuvien liikevaihdosta voiteluosuus lienee jo noin neljä miljoonaa euroa/vuosi.

Lahjussumman suuruus ei ole ratkaiseva, kun arvioidaan teon tuomittavuutta. Kouluissa näinkin pienet summat näyttävät täyttävän tehtävänsä. Pienet yrittäjät, jotka tarjoavat kuvapakettejaan halvemmalla, mutta ilman lahjoja, häviävät tarjouskilpailuissa ja syrjäytyvät markkinoilta.

On hyvä muistaa, että äskettäin oli kansanedustaja vähällä joutua syytetyksi siitä, että hän ehdotti kahvikupposta poliisimiehelle. Koulukuvaajat sentään kantavat joihinkin opettajainhuoneisiin koko vuoden kahvit, sata pakettia Juhla Mokkaa.

Pahinta on, että tällainen meno ei jää koululaisilta huomaamatta. Oppilaskuntien hallituksiin valikoituvat ikäluokkansa fiksuimmat ja aktiivisimmat. Nämä nuoret saavat kädestä pitäen käytännön opetuksen: kun sinut valitaan käyttämään muiden puolesta yhteistä valtaa, olet oikeutettu ottamaan sopimusten päältä osuuden itsellesi. Ja seuraavassa vaiheessa entiset nuoret käyttävät valtaa lautakunnissa, kunnanvaltuustoissa, maakunnissa, jne.

Esitetyn arvostelun seurauksena opetushallitus asetti syksyllä työryhmän laatimaan pelisääntöjä koulukuvauksien markkinointiin. Suositus on aikamoinen pettymys. Järjestelypalkkioiden periminen saa jatkua, mutta tavaralahjat suositellaan annettavaksi selvänä rahana.

Työryhmän muistio kiertää kaukaa kysymyksen siitä, ovatko koulukuvasopimuksiin liitetyt lahjat rikoslain tarkoittamaa lahjontaa. Siihen on ymmärrettävä syy. Opetushallinto on katsonut tätä maan tapaa sormien lävitse jo vuosia, ja olisi ollut vaikeaa yhtäkkiä todeta käytäntö virkarikokseksi.

Toimittaja Martti Backman
Kommentit