Hyppää pääsisältöön

Paradise Oskar: Da Da Dam

19-vuotias musiikinopiskelija Axel Ehnström alias Paradise Oskar keräsi yksin lähes puolet äänistä, kun Suomelle valittiin vuoden 2011 euroviisuedustajaa Düsseldorfiin.

Tietolaatikko

Da Da Dam. Säv., sov. ja san. Axel Ehnström.

Suomen vuoden 2011 viisukarsintojen toiseksi suosituin karsintakappale oli Saara Aallon esittämä Blessed with Love. Tämäkin kappale keräsi muhkeat 41 prosenttia äänistä. Kolmanneksi sijoittui Father McKenzie -yhtyeen esittämä Good Enough 12 prosentin osuudella.
Muut Suomen finaaliin päässeet esiintyjät olivat Eveliina Määttä, Sami Hintsanen, Milana Misic, Cardiant, Johanna Iivanainen, Marko Maunuksela ja Stala & So.

Ehnströmin kilpailukappaleena oli sympaattinen maailmanparannusrallatus, jonka hän on itse säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut. Helsingin Pop & Jazz -konservatoriossa opiskeleva muusikko sai Suomen finaalin äänistä 47 prosenttia.

Eurovision laulukilpailun finaalissa Paradise Oskar jäi 21. sijalle. Median edustajat äänestivät hänet kuitenkin viisusuosikikseen.

Helmikuussa 2012 Paradise Oskarin oli aika luovuttaa viisuedustajan titteli seuraajalleen. Uuden Musiikin Kilpailussa kuultiin Da da dam vielä kerran - nyt beatboxattuna. Axel Ehnströmin seuraksi UMK:n lavalle saapuu beatboxaaja Felix Zenger. Zengerin suusta Da da damiin soivat perkussiot.

Teksti: Jukka Lindfors ja Elina Yli-Ojanperä

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto