Hyppää pääsisältöön

Rubik pääsi vihdoin päälavalle ja päätti lopettaa

Vuoden 2007 puhutuin kotimainen indiebänditulokas Rubik eli uransa huippuhetket vuoden 2013 Flow festareilla Helsingissä, kun se pääsi soittamaan päälavalle. Vielä samana vuonna Rubik päätti lopettaa musiikin tekemisen.

Maalailevasta ja melodisesta perus-poprockia monitahoisemmasta musiikistaan tunnettu Rubik soitti vuoden 2007 Provinssirockissa intensiivisellä keikallaan muun muassa kappaleet City & The Streets ja A Hard Try.

Hyvänä livebändinä tunnettu Rubik pääsi Flow Festivalissa uuden haasteen eteen vuonna 2013. Pienemmissä tiloissa soittamaan tottuneen yhtyeen vetäjä Artturi Taira kertoi, että päälavalla soittaminen oli rohkaiseva kokemus.

"Me yleensä tykätään soittaa teltassa tai jossain muussa suljetussa tilassa. Se tuntuu sopivan meille paremmin tai ehkä se on jotain itsesuojeluvaistoa. Siinä saavuttaa kuplan paremmin."

Rubikin viimeiseksi jääneessä Flow'ssa se esitti muun muassa biisit We Are Like Falling Leaves ja Laws of Gravity.

Tietolaatikko

We Are Like Falling Leaves: Säv. ja san. Rubik
Laws of Gravity: Säv. ja san. Rubik
City & The Streets. Säv. Rubik. San. Artturi Taira.
A Hard Try. Säv. Rubik. San. Artturi Taira.
Rubikin keikka on taltioitu Provinssirockissa sunnuntaina 17.6.2007
Rubik: Artturi Taira (laulu, kitara, koskettimet), Sampsa Väätäinen (rummut), Jussi Hietala (basso), Samuli Pöyhönen (kitara, koskettimet), Tuomas Eriksson (pasuuna, kitara), Matti Olavi Töyli (klarinetti, koskettimet), Anssi Neuvonen (kitara, koskettimet), Juha Viljala (pasuuna, perkussiot)
Entiset jäsenet: Arttu Hasu (basso), Lauri Hiekkala (kitara, koskettimet, lyömäsoittimet)
Perustettu vuonna 2002
Albumit: People Go Missing EP (2005) Bad Conscience Patrol (2007), Dada Bandits (2009), Solar (2011)

Rubik ilmoitti lopettavansa joulukuussa 2013, lue lisää Ylen uutisesta.

Teksti: Juhana Säilynoja ja Ida Karimaa

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto