Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Liukuesteet pitävät varmasti pystyssä

Kävely on Suomen suosituin liikuntamuoto. Helpon ja halvan lajin varusteiksi riittävät hyvät kävelyjalkineet. Valitettavasti Suomen karuissa talviolosuhteissa kävelykin muuttuu vaaralliseksi harrastukseksi. Joka talvi 50 tuhatta suomalaista joutuu sairaalahoitoon liukastumisen vuoksi. Talven liukkaisiin on syytä varautua turvavälinein.

Liukuesteitä myydään monenlaisissa kaupoissa ja suutareissa, joten valikoimat ovat hyvin kirjavia. Hinnat vaihtelevat noin viidestä eurosta aina viiteenkymmeneen euroon. Malleissakin on eroja; on vain päkiän tai kantapään alle tulevia liukuesteitä tai koko kengänpohjan peittäviä. Kuningaskuluttajan testiin otettiin alle 20 euroa maksavia koko kengänpohjan peittäviä liukuesteitä.

kolme kovaa, Kuva YLE

Kolme kovaa ovat Suomen ladun toiminnassa mukana olevia aktiivisia kävelyharrastajia, joilla on kokemusta myös tasaisella luistelusta:
- Kyynärpäihin tai persauksiin on tärähtänyt, mutta siihen se on jäänyt. Mitään vakavampaa ei ole käynyt, kertoo Pauli Sarivaara Hyvinkäältä.

Espoolainen Esko Laaksonen vetää mm. lumikenkäretkiä, mutta liukastelu on tuttua. - Takavuosina oli pari sellaista, että meni jalat alta, ja ukko oli selällään, mutta pahemmin ei ole käynyt. Yleensä ne on ollut sellaisia baletteja.

- Viime talvena kaaduin pahoin kävelytiellä ja sain vakavan vamman jalkaani. Siitä lähtien olen käyttänyt liukuesteitä, kertoo Linus Schärer Helsingistä.

Azzezo ja Tuisku toistensa klooneja

Testattavat tuotteet olivat Ice Runner, Azzezo, Tuisku ja Snowfox Varma. Näistä Azzezo ja Tuisku olivat silmiinpistävän samannäköiset, vaikka tuotemerkit ovat erilaiset.
Liukuesteitä arvosteltiin käyttömukavuuden ja tietysti tärkeimmän, eli pidon, kannalta.

Tuisku & Azzezzo, Kuva YLEIce Runner & Varma, kuva YLE

Ensi tuntuma oli kaikilla tuotteilla hyvä. Tasaisessa kävelymaastossa Helsingin keskuspuistossa liukuesteet pitivät hyvin, eikä eroja huomannut. Siispä siirsimme testi lumiseen mäkeen, missä testaajat pantiin juoksemaan mäkeä ylös ja alas. Eroja ei silti tuntunut löytyvän, kaikilla liukuesteillä mäkikin selvitettiin ongelmitta.
- Menin kävellen ylös ja alas, juosten ylös ja juosten alas. Kaikki meni hyvin, sanoo Esko Laaksonen.

Testaajat tunsivat olonsa niin turvalliseksi, että intoutuivat pieneen talviseen sprinttikisaan jäisellä tiellä. Pikapyrähdyksissäkin kaikki testattavat liukuesteet pitivät miehet pystyssä, eikä mainittavia eroja löytynyt. Oli aika siirtyä vielä haastavampaan ympäristöön: luistinradalle.

Jääkenttä toi erot esiin.

Kolme kovaa ei aikonut lannistua ennen kuin joku olisi maassa. Kun liukuesteillä pärjäsi hyvin myös täydellä jäällä, varustauduttiin kypärin ja ruvettiin köydenvetoon.

Ja lopulta pieniä ongelmia löytyi. Eskolla Ice Runnerin kantapään alla olevat piikit luiskahtivat helposti kantapään ulkopuolelle. Linuksen pari numeroa muita pienempiin kenkiin Varmat eivät puolestaan istuneet aivan mallikkaasti, vaikka pakkauksen mukaan koon pitäisi olla oikea. Tuotteiden pidosta ei poikkipuolista sanaa löydy keltään.

Tasaisen taiston vei Varma

Testattavat liukuesteet olivat tasaisen varmoja kaikki. Pito oli kaikissa tuotteissa hyvä, joten erot löytyivät lopulta käyttömukavuudessa. Käyttömukavuuden tärkein osa oli se, miten liukuesteet sai kenkien päälle.
- Azzezot olivat vaikeat laittaa ainakin minun kaviooni. Varmat taas oli helppo laittaa päälle. Pidossa ei ollut valittamista kummassakaan, sanoo Pauli.

Varma, Kuva YLEVarmat nousivat myös Eskon suosikiksi.
- Ne olivat nimensä mukaisesti varmat ja luotettavat. Niissä on kymmenen piikkiä, jotka antavat hyvän tuntuman jäiseenkin alustaan. Azzezoissa ja Tuiskuissa oli ongelmana kantapään puolella ovat piikit, jotka jäivät turhan eteen.

Pito oli siis kaikissa testatuissa tuotteissa riittävä, suurimpia ongelmia oli istuvuudessa, sekä siinä, kuinka helposti liukuesteet sai kengän päälle.
- Olisi hirmu tärkeää, että voisi näitä vaikka testata omaan kenkään kaupassa, toteaa Linus .
- Erilaiset liukuesteet sopivat erilaisille kenkämalleille. Minun retkikenkiini Azzezot ja Tuiskut sopivat parhaiten.

Helpoiten jalkaan menivät Varmat ja Ice Runnerit. Tuiskun ja Azzezon kanssa piti jonkin verran opetella jalkaan laittamista. Linuksen mukaan Azzezot ja Tuiskut voivat olla esimerkikiksi ikäihmisille vaikeat, sillä niiden kanssa pitää käyttää jonkin verran voimaa.
- Lopulta kuitenkin tämä kenkiin laitto ei sittenkään ole niin tärkeä tekijä kuin niiden pito. Pienellä harjoittelulla kyllä kaikki oppii laittamaan jalkaan, Esko toteaa.

”Ilman ei tule enää toimeen”
Kokonaisuuden voiton vei Varma. Tasaisessa joukossa toistensa kloonit Azzezo ja Tuisku päätyivät tasapisteisiin. Ice Runnerin pisteitä tiputti piikkien valuminen kantapään puolelle. Lisäksi Ice Runnerien pisteitä vei kestävyys; yllättäen jo parin testikerran jälkeen niistä lähti yksi piikki irti.

Mutta pärjääkö tavallinen kävelijä kaikilla testituotteilla? Paulin mukaan pärjää, ja hyvin:
- Oikeastaan tulee mieleen, että miten on tähän asti pärjännyt ilman, on näiden kanssa niin helppo liikkua.

Liukuestetesti

liukuesteet pisteet pari/€
Varma 4p 11.90€
Azzezo 3,5p 12,90€
Tuisku 3,5p 6,00€
Ice Runner 3,4p 14,95€

Pisteet 1-5.

8.10.2015 Päivitetty aiheeseen liittyvät linkit.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.