Hyppää pääsisältöön

Juice Leskinen 50 vuotta

Juice Leskinen 50-vuotisjuhlakonsertissaan vuonna 2000.
Juice Leskinen 50-vuotisjuhlakonsertissaan vuonna 2000. Kuva: Antero Tenhunen Juice Leskinen

"Legenda", vastaa Juice Leskinen ja nauraa räkäisesti päälle kysyttäessä mikä hänestä tulee isona. Sitä hän tosin taisi olla jo Tampereen radion haastattelun aikoihin 50-vuotispäivänsä aattona.

Vaikkei Juice Leskisen syntymäpäivänä yleisesti liputetakaan, on parhaiten rockmuusikkona tunnettu laulaja, lauluntekijä, runoilija ja kirjailija varmasti legenda-nimityksen ansainnut.

Tuotantoaan Juice kuvailee räsymatoksi, johon on kudottu sekaan vähän kaiken näköistä. Ties vaikka joukkoon olisi silputtu yhdet likaiset kalsaritkin. Kyse ei ole helminauhasta täynnä täydellisiä teoksia, vaan arkisesta ja pelkistetystä, ennemmin ruisleivästä kuin hohtavasta kaulakorusta.

Laulujen lisäksi Juice kirjoitti muun muassa teräviä pakinoita. Vaikuttajana hän ei kuitenkaan itseään pitänyt. Kuinka maailmaa sitten muutetaan, jos ei kirjoittamalla kriittisiä tekstejä?

"Pikkuhiljaa. Maailma on vähän niin kuin krapula. Se menee ohi ainoastaan odottamalla ja sen voi välttää myös vetämällä uudestaan lärvit. Maailma on sellainen - pitää odottaa, että se muuttuu tai sitten vain kiihdyttää tahtia", toteaa kynäniekka lakonisesti.

Merkkipäivänsä aattona Tampereen radion haastattelussa Juice puhuu muun muassa suhteestaan julkisuuteen, roolistaan yhteiskunnallisena vaikuttajana sekä tietenkin musiikistaan ja sen luomisesta.

Teksti: Ida Karimaa