Hyppää pääsisältöön

Milloin lääkäriin lapsen tai nuoren kanssa?

Lapsi sairastaa. Kuva: Stock.xchng

Nuha, yskä, flunssa, vatsatauti, kurkunpääntulehdus, rs-virus, rotavirus. Lapsiperheessä jyllää pöpö jos toinenkin. Leikki-ikäinen voi sairastaa flunssan jopa kerran kuukaudessa. Ruoka ei maistu, lapsi on kiukkuinen ja vanhempi huolissaan.

Moni haluaa välttää niin sanotusti turhia käyntejä lääkärissä - mutta milloin pitää lähteä lääkäriin?

- Kun kyse on pienestä vauvasta, tulee kynnys lähteä lääkäriin olla matala – heti pitää mennä, jos lapsella on hengitysvaikeuksia tai imeminen ei onnistu, sanoo lastentautien erikoislääkäri Elina Hermanson.

Elina Hermansonin mielestä "turha käynti" on sellainen, jossa vanhempi ei koe saavansa apua. Hänen mukaansa lääkärit voisivat katsoa peiliin ja miettiä, miten ihmisiä neuvotaan. Aina resepti ei ole oikea lääke, vaan neuvot miten pärjätä vastaavassa tilanteessa jatkossa.

Nykyisin lapsiperheille tarjotaan yhä parempia lääkäripalveluja entistä nopeammin. Netistä saa varattua ajan erikoislääkärille vaikka samaksi illaksi, vakuutusyhtiöt tarjoavat käteviä lapsivakuutuksia "neuroottisille" vanhemmille. Tuntuu että vanhemmat ovat huolestuneempia kuin ennen.

- Yksi syy, miksi lääkäriin lähdetään tänä päivänä helpommin kuin ennen on se, että mummoja on saatavilla vähemmän kuin lääkäreitä. Vanhemmat ovat kokemattomampia ja yksinäisempiä kuin ennen, sanoo Elina Hermanson.

Toki myös tarjonta luo kysyntää: kun netistä saa varattua lääkäriajan vaikka keskellä yötä, se tulee myös varattua herkemmin.


Murrosikäisten vanhemmat tarvitsevat apua

Vuodet vierivät ja lapsi kasvaa pikku taaperosta teini-ikäiseksi. Elina Hermanson on viime vuosina tehnyt uraauurtavaa työtä nuorisolääkärinä muun muassa Kirkkonummella.

- Nuorisolääketieteen erityispätevyyttä ollaan järjestämässä ja toivomme, että saisimme lisää nuoriin erikoistuneita lääkäreitä. Pitäisi olla lääkäreitä, joilla on nuorille enemmän aikaa.

Elina Hermanson toivoo, että vanhemmat kulkisivat nuorensa mukana pidempään kuin tänä päivänä. Myös lääkärin vastaanotolle vanhempi voi tulla hetkeksi mukaan, vaikka nuorella pitää olla myös mahdollisuus puhua kahden kesken luottamuksellisesti lääkärin kanssa.

- Mielestäni Suomessa aikuistetaan nuoria liian varhain. Kaikki nuoren asiat eivät toki kuulu vanhemmalle, mutta läsnä pitäisi olla.

Vanhemmalle haastetta tuo se, että pikkuhiljaa pitäisi osata päästää irti nuoresta. Hermansonin mielestä irtipäästäminen tehdään kuitenkin usein liian äkkiä antamalla nuorelle heti kaikki velvollisuudet, vapaudet, vastuut ja oikeudet.

- Olisi hyvä jos meillä olisi järjestetty enemmän tukipalveluita murrosikäisten vanhemmille.


Curling-vanhemmuus huolettaa

Curling-vanhemmuus huolestuttaa lastenlääkäriä. Monet vanhemmat silottavat lapsensa tieltä kaikki vastoinkäymiset. He pelkäävät, että nuorelle tulee paha mieli tai hän suuttuu - ja siten antavat nuoren esimerkiksi valvoa, pelata mielin määrin tai jäädä kouluaamuisin nukkumaan.

Nuorella ei ole vielä käsitystä siitä, mikä hänelle on pitemmän päälle hyväksi ja tähän he tarvitsevat vanhempiaan.

- Mitä kehittyneempi yhteiskunta, sitä enemmän pitäisi antaa aikaa aikuistumiseen. Maassa, jossa on vain yksi uskonto ja yksi tulevaisuus on helpompi aikuistua kuin meidän yhteiskunnassamme, jossa nuoren pitää kokoajan tehdä valintoja, pohtii Elina Hermanson.

- Tänä päivänä tiedetään, että aivojen kehitys jatkuu reilusti yli 20-vuotiaaksi. Niinpä nämä kehittyvät aivot tarvitsevat vara-aivoja aikuiselta mukaansa.

Perheen ajassa Tiina Lundbergin vieraana oli Elina Hermanson - nuorisolääkäri, lastentautien erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja kolmen lapsen äiti. Hän on työskennellyt lääkärinä sairaaloissa, Väestöliitossa, terveyskeskuksissa ja yksityisvastaanotolla. Hän on kirjoittanut kirjat Terve Lapsi - Lapsiperheen lääkärikirja ja Oonks mä normaali? - Nuoren oma kirja, jossa pyritään vastaamaan nuorten omiin kysymyksiin, jotka liittyvät kasvamiseen.

Kuuntele koko keskustelu.

Perheen aika kullaan Yle Puheen Päiväntasaajassa joka torstai klo 14.03 alkaen.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Vanhemmuus