Hyppää pääsisältöön

Esa Pakarinen: Joensuun Elli

Rakastetun Joensuun Ellin levytti ensimmäisenä kappaleen säveltäjä Jorma Ikävalko. Romanttinen kupletti on tullut tunnetuksi myös Tapio Rautavaaran ja Esa Pakarisen versioina.

Tietolaatikko

Joensuun Elli. Säv. Jorma Ikävalko, san. Eino Kettunen.

Vuonna 1951 levytetyssä rallissa oli heti alkuun hittiainesta. Tuottaja Toivo Särkkä kaavaili aiheen pohjalle jo elokuvaa ja Ikävalkoa sen päärooliin. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun Särkkä äkkäsi Reino Helismaan ja Esa Pakarisen kyvyt ja alettiin filmata Rovaniemen markkinoita.

Vastoin yleistä luuloa laulu ei viittaa Joensuun kaupunkiin vaan Juuan kunnassa sijaitsevaan Joensuun kylään. Tästä huolimatta on Joensuun kaupungissa ristitty kappaleen mukaan mm. opiskelija-asuntoyhtiö, hotelli ja entinen ravintola.

Laulusta on saanut nimensä myös Heikki Turusen vuonna 1974 julkaisema romaani, josta on tehty myös elokuva ja tv-sarja. Juuassa puolestaan pidetään vuosittain Ellin päivät, jotka huipentuvat Juuan Ellin valintaan.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit