Hyppää pääsisältöön

Kinesioteippauksella apu moneen vaivaanJoustamattomalla teipillä tehty perinteinen urheiluteippaus on tuttu juttu. Viime aikoina on puhuttu joustavasta kinesioteipistä, jonka kerrotaan tuovan monia etuja perinteiseen teippiin verrattuna. Se muun muassa vähentää kipua ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa.

Urheiluvamman yllättäessä perusasiat on hyvä muistaa. Kolmen k:n sääntö pätee edelleen.

– Akuuteissa vammoissa on hirveän tärkeää kunnollinen ensihoito: koho, kylmä ja kompressio, ehkä vielä siinä järjestyksessä, että kompressio, kylmä ja koho. Ja siihen päälle tietenkin lepo, ODL:n fysioterapeutti Ari Ojamaa kertoo.

Nilkka koki kovia

YLE AkuuttiEsimerkkitapauksemme on tyypillinen nivelsidevamma, jossa nuoren rullalautailijan nilkka on päässyt kääntymään sisäänpäin. Urheiluteippaus tukee vammaa ja vähentää kuormitusta, mutta ei kuitenkaan estä lihasten toimintaa.

– Minä voisin laittaa tähän semmoisen joustoteipin eli kinesioteipin. Sillä jo saataisiin jonkun verran apua. Kinesioteippi on pikkaisen erilaista kuin tuo perinteinen urheiluteippi. Tätä joutuu vähän askartelemaan, Ojamaa kertoo teippiä saksiessaan.

– Väri on tämmöinen miehekäs pinkki. Tämä on skeittipiireissä kova juttu.

Joustavasta kinesioteipistä on vasta vähän tutkimustuloksia, mutta monikäyttöisyytensä ansiosta sitä näkee paljon esimerkiksi yleisurheilijoiden iholla. Teipin väitetään muun muassa vähentävän kipua ja vilkastuttavan veren ja imunesteiden kiertoa.

YLE Akuutti– Laitetaan tänne ylös ankkuri ja käytetään sitten teipin ominaisuuksia. Teippi joustaa, joten sillä voi tehdä tämmöistä aaltokuviota. Teipin käyttö vaatii ensin totuttelua, mutta sitten se lähtee siitä menemään.

– Tämän pätkän merkitys on se, että saataisiin pumppausta siihen turvotusalueelle, jolloin turvotus lähtee hiljalleen sulamaan.

Teippauksen voisi tehdä myös joustamattoman ja joustavan teipin yhdistelmänä, mutta tällä kertaa Ojamaa käyttää vain kinesioteippiä. Nilkkaan tulevat teipit tukevat vauriokohtaa ja rajoittavat nilkan liikkumista väärään suuntaan.

Liikuntaharrastuksen pariin ei kannata kuitenkaan kiirehtiä, vaan vammat – pienetkin sellaiset – kannattaa ottaa vakavasti.

Teippauksen voi tehdä itsekin

Aina tilanne ei ole vamman yllättäessä niin onnellinen, että läheltä löytyy osaava fysioterapeutti. Yksinkertaisen nilkkateippauksen pystyy tekemään myös itse.

Helpon ensiavun ja tuen antaa kahdesta eri teippisuikaleesta vedetty niin sanottu itseteippaus.

– Aristavan kohdan voi hakea sisääntaivutuksella. Kipukohdasta nilkkaa palautetaan pikkaisen suorempaan, Ojamaa näyttää.

YLE AkuuttiEnsimmäinen teippi vedetään viistosti nilkan etupuolelle lähes koko nilkan ympäri. Teipin voi laittaa melko kireälle, mutta koko raajan yli sitä ei saa vetää. Nilkan ulkopuolella teippi asettuu pallomaisen kehräsluun alle.

– Toinen pannaan täältä jalkapohjan keskikohdan alta. Kiinnitetään ensin ankkuri jalkapohjaan, ja sitten vedetään ja teipataan ensin vaikka sisäpuolelta kevyesti. Nilkka pidetään keskiasennossa.

– Ja nyt kun kokeilet liikettä sinne sisäänpäin, niin huomaat, että teippi nappaa sieltä kiinni, Ari Ojamaa opastaa.

Teippauksen voi periaatteessa tehdä kuka tahansa, mutta vammamekanismien ja anatomian tuntemus on tietenkin eduksi. Tärkeintä on varoa, ettei teippiä vedä kireälle koko raajan ympäri, jolloin veren ja nesteiden kierto saattaa häiriintyä. Näin on varsinkin silloin, jos käyttää kovaa joustamatonta teippiä.

Apua työterveyshuoltoon?

YLE AkuuttiUrheiluteippauksen nimikin jo kertoo, että teippausta on perinteisesti käytetty urheiluvammojen apuna. Mutta voisiko teippausta käyttää vammojen ehkäisyssä ja hoidossa esimerkiksi työterveyshuollossa?

– Kuulostaa vähän siltä, että siellä olisi kiinnostusta tämäntyyppiseen. Kinesioteippauksen eduista on selkeää näyttöä ja jonkin verran tutkimusnäyttöäkin. Sen avulla saataisiin yksi hyvä lisätyökalu myös työterveyshuollon puolelle.

Asiantuntija: ARI OJAMAA, fysioterapeutti, ODL Oulu

Toimittaja: MATTI AHOLA