Hyppää pääsisältöön

Wikileaks - informaatiosodan alku?

Joulukuussa 2006 Julian Assange perusti Internet-sivuston, jossa ihmiset voivat vuotaa salaisia poliittisia tai kaupallisia dokumentteja julkisuuteen ilman kiinnijäämisen pelkoa.

Tietolaatikko

Palvelunestohyökkäyksen tarkoituksena on ruuhkauttaa palvelin, jolla Internet-sivusto sijaitsee ja näin estää sen toiminta

Alunperin sivusto perustettiin palvelemaan ihmisiä maissa, joissa sananvapautta on rajoitettu. Julian Assange on sanonut haluavansa luoda järjestelmän, joka takaa vapaan lehdistön koko maailmassa.

Länsimaissa huomiota on kerännyt joukko paljastuksia, jotka koskevat Yhdysvaltoja ja erityisesti Afganistanin sotaa. Lisäksi Wikileaks on paljastanut mm. poliittisia murhia Afrikassa ja pankkien rahanpesuoperaatioita veroparatiiseissa.

Sivuston kautta on vuodettu julkisuuteen myös Suomea koskevia asiakirjoja. Wikileaksin toiminta on saanut osakseen sekä vahvaa poliittista vastustusta että aatteen kannattajiakin.

Maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki toteaa A-studion haastattelussa, että diplomaattisalaisuuksille on tulevaisuudessa yhä vähemmän tilaa. Hän muistuttaa että asiakirjojen julkisuuden periaate ja sananvapaus on oleellinen osa demokratiaa. Tähän asti periaatetta on sovellettu vain yksittäisten valtioiden sisällä, mutta nyt näyttää muodostuvan globaali julkisuuden kenttä, jossa asioita ei voikaan enää samalla tavalla salata, sanoo Patomäki. Jutussa haastatellaan myös Wikileaksin entistä tiedottaa Daniel Domscheit-Bergiä, joka arvostelee Assangen toimintatapoja sekä uutta tiedottajaa Kristinn Hraffssonia, joka sanoo olevansa erityisasemassa tietäen että USA:n hallinnon erikoisyksikössä on yli sata henkilöä, jotka yrittävät löytää keinoja Wikileaksin lopettamiseksi.

Ykkösen aamu-tv:n ja Ajankohtainen Kakkosen videot käsittelevät Anonymous-ryhmää, joka on ryhtynyt ajamaan Wikileaksin asiaa. Ryhmä teki vuonna 2010 palvelunestohyökkäyksiä mm. eri luottokorttiyhtiöitä vastaan, jotka olivat estäneet rahan siirron kauttansa Wikileaksille. Myös useita poliittisia sivustoja joutui hyökkäysten kohteeksi. Anonymous-ryhmällä ja Wikileaksilla ei ole suoraa yhteyttä toisiinsa, mutta he taistelevat saman asian puolesta.

Ajankohtainen Kakkonen sai ainutlaatuisen tilaisuuden päästä tapaamaan yhtä Wikileaksin ylläpitäjistä. Tämä nimettömänä pysyttelevä henkilö kertoo miksi hän aloitti työt Wikileaksissa ja miltä tulevaisuus yrityksessä näyttää.

Pentagonin entinen työntekijä Daniel Ellsberg sanoi haastattelussa, että viranomaisille on ensiarvoisen tärkeää tehdä Assange vaarattomaksi, fyysinen uhka on olemassa, mutta ennen muuta he yrittävät etsiä keinoja häpäistä hänet. Sittemmin Assangea on syytetty mm. seksuaalirikoksista.

Teksti: Heidi Tetri, Heidi Sommar