Hyppää pääsisältöön

Emma-tulokkaita ja -yllättäjiä

Välähdykset takavuosien Emma-debytanteista muodostavat mielenkiintoisen sarjan: osa tulokkaista on häipynyt pophistorian hämärään, ja monet kiintotähdiksi jääneet nähdään uraa aloittelevina untuvikkoina.

Tietolaatikko

Ei mikään oo mahdotonta. Säv., sov. ja san. Tomi Ervi.
Ghostbusters. Säv. ja san. Ray Parker Jr.
Believe in Me. Säv. ja san. Kristian Maukonen, Toni Uotila, Milla Alftan & Jarno Sarvi.

Vuoden 1993 naissolistitulokas ja yllättäjä oli 14-vuotias Janita. Siihen asti nuorin Emma-voittaja muutti alkumenestyksen jälkeen New Yorkiin ja jatkoi laulamista siellä.

Aikakone oli vuoden 1995 bänditulokas. Juontaja Nina Honkanen kehottaa heitä lähettämään terveisiä, koska "ei tiedä, oletteko te enää ensi vuonna täällä". Huoli oli turha, sillä vuotta myöhemmin Aikakone oli vuoden yhtye.

Vuoden 1995 miestulokas Aki Sirkesalo oli niin kiireinen, että Honkasen pasmat menivät hetkeksi sekaisin ja hän joutui hakemaan lavan takaa uusia juontokortteja. Tähän aikaan lähetysten kulku ei ollut vielä loppuun asti hiottu.

The Rasmus sytytti vuonna 1996 sikarit yhtyetulokas-Emmansa kunniaksi. Seuraavan vuoden tulokas HIM palkittiin myös debyyttialbumista Greatest Lovesongs Vol. 666. Ensimmäistä pystiä jaettaessa Ville Valo pani merkille, että sillä oli "sarvet mukana". Toisella kertaa hän lähetti "666 kertaa kiitoksia".

Vuoden 1998 naistulokas Jonna Tervomaa keräsi palkinnot myös debyyttialbumista ja vuoden biisistä. Kappaleen tekijä Tuure Kilpeläinen oli sen verran kiihdyksissä, että onnistui sähläämään oman patsaansa lattialle. Bänditulokkaana oli tuolloin The 3Some, joka ulkomaisesta menestyksestään huolimatta hävisi pian popnäyttämöltä.

Petri Nygårdista tuli vuoden 2000 yllättäjä rap-kappaleella Vitun suomirokkia. Hän lähetti gaalaan terveiset porealtaan ääreltä "Jonnan" ja "Erinin" seurasta.

Vuodesta 2000 alkaen palkittiin erikseen hiphop/dance-tulokkaat. Kwan sai palkinnon vuoden 2001 hiphop-tulokkaana ja vuoden hiphop-albumin tekijänä.

Yksi Emma-historian voimallisimmin reagoineita palkittuja on varmasti Jippu, joka sai patsaan vuoden 2006 parhaasta debyyttialbumista. Liki hysteerinen kohtaus sai alkunsa jo matkalla katsomosta lavalle.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto