Hyppää pääsisältöön

Isoimmat Emma-rohmut kantavat kotiin sylyllisen pystejä

Emma-palkittujen joukosta erottuvat artistit, jotka ovat kerralla kahmineet kottikärryllisen patsaita. Sellaisessa pyörityksessä kiitossanat tahtovat ehtyä, joillakin jo ensimmäisen pystin kohdalla.

1990-luvun ensimmäinen Emma-ennätyksen tekijä oli Kaija Koo, joka palkittiin mm. vuoden albumin esittäjänä. Albumi-nimitys oli juontaja Mikko Kivisenmukaan tosin "vanhentunut, koska albumeita ei enää myydä". Tilalle oli tullut "tämä parempi ja kestävämpi cd". Kiitospuheita ei vielä tässä vaiheessa kuultu.

Kolmella Emmalla huomioitiin 1990-luvulla muidenkin, esim. Jonna Tervomaan ja Don Huonojen saavutukset. Varsinaisten suursaaliiden aika alkoi kuitenkin 2000-luvun alussa palkintosarjojen määrän lisääntymisen myötä.

Sekä Bomfunk MCs että Darude palkittiin vuosituhannen taitteessa kolmella Emmalla. Heidän tuottajansa Jaakko Salovaara vastaanotti kummallakin kertaa oman Emmansa.

Vuoden 2001 palkintoja oli jakamassa kaksikin rohmua: The Rasmus ja Anssi Kela. Viimemainittu kunnostautui esimerkillisen tiiviillä kiitoslauseillaan. Emmoja kasaantui samoille artisteille siinä määrin, että juontajat kiinnittivät huomiota palkittujen erehdyttävään samannäköisyyteen.

Seuraavan vuoden tähtiä olivat Timo Rautiainen ja Trio Niskalaukaus. Juontajat Simo Frangen ja Jenni Ahola saivat useita tilaisuuksia hioa Rajaportti-vitsiään. Vuoden 2003 Emma-kahmija oli Pikku G, jonka seuraksi gaalaan oli haalittu mukaan jalkapallojoukkueellisen verran Pikku G -klooneja. Pisimmän kiitospuheen piti nytkin tavan mukaan levy-yhtiön edustaja.

Nightwish kokosi viisi Emmaa vuodelta 2004. Kitaristi Marco Hietala kiitti yleisöä tunnustuksesta "oikeiden ihmisten" tekemälle musiikille ja lausui madonluvut tv- ja levy-yhtiöiden "epäpyhän allianssin" organisoimille kisailuille, joissa "viedään rahat teineiltä ja niiden vanhemmilta".

Euroviisuvoittaja Lordi vastaanotti vuodelta 2006 samoin viisi Emmaa. "Suomea taitamattoman" Mr. Lordin puolesta kiitospuheet hoiti levyfirman edustaja Kimmo Valtanen.

Tietolaatikko

Kaija Koon palkinnot vuodelta 1993: naissolisti, vuoden biisi, vuoden albumi. Kaija Koon hittibiisien tekijä Markku Impiö sai samana vuonna lisäksi tuottaja-Emman.
Bomfunk MCsin palkinnot vuodelta 1999: yhtyetulokas, vuoden biisi, debyyttialbumi.
Anssi Kelan palkinnot vuodelta 2001: pop/rocktulokas, debyyttialbumi, kotimainen artisti, myydyin albumi.
The Rasmuksen palkinnot vuodelta 2001: vuoden biisi, vuoden pop/rock-albumi, vuoden albumi, vuoden yhtye. Lisäksi Pauli Rantasalmi sai Emman Rasmuksen ja Kwanin tuottajana.

Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukauksen palkinnot vuodelta 2002: vuoden pop/rock-albumi, vuoden albumi, vuoden biisi, vuoden yhtye.
Pikku G:n palkinnot vuodelta 2003: hiphop-tulokas, debyyttialbumi, myydyin albumi, vuoden yllättäjä.
Nightwishin palkinnot vuodelta 2004: metallialbumi, vuoden yhtye, myydyin albumi, vienti-Emma, vuoden kotimainen artistin.
Lordin palkinnot vuodelta 2006: e-Emma, myydyin albumi, vienti-Emma, vuoden biisi, vuoden yhtye.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto