Hyppää pääsisältöön

Ministerit jakavat vienti-Emmoja

Huomattaviin musiikin vientisaavutuksiin yltäneet artistit on palkittu vienti-Emmalla vuodesta 1997 lähtien. Palkinnon jakajien joukko on usein valikoitunut pikemminkin ulkomaankaupallisten kuin viihteellisten ansioiden mukaan.

Ensimmäiset vienti-Emmat myönnettiin vuosilta 1997 ja 1998 Apocalypticalle ja Stratovariukselle. Näitä palkitsemisia ei kuitenkaan nähty tv-lähetyksessä.

Vuoden 1999 vienti-Emman sai HIM, ja palkinnon jakajana oli ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi.


Seuraavana vuonna Sasi luovutti Emman Bomfunk MCs -yhtyeelle.

HIM vastaanotti vienti-Emman toistamiseen vuoden 2001 osalta. Tuolloin palkitsijana oli europarlamentaarikko Reino Paasilinna - Reino "The Rock" Paasilinna, kuten juontaja Simo Frangen häntä kutsui. Ville Valo kiitti HIMin puolesta "Kippari-baaria".

Vuoden 2003 vientipystin sai The Rasmus. Jakajana toimi kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen, jossa juontaja Peltsin mielestä oli positiivista se, ettei hän ollut Paavo Lipponen.

Viisuvoittaja Lordille Emman pääsi antamaan kulttuuriministeri Tanja Saarela.


Sunrise Avenueta ei vuotta myöhemmin enää palkittu ministeritasolla: jakajana oli ensimmäisen kauden kansanedustaja Marja Tiura.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto