Hyppää pääsisältöön

Taloudellinen ajotapa

Taloudellinen ajotapa. Kuva: Stock.xchng

Liikkumistarpeiden kartoitus, ennakkosuunnittelu ja taloudellisen ajotavan opettelu auttavat sinua pitämään huolta ympäristöstä ja samalla tienaat vuositasolla mukavan nipun seteleitä ihan ”omaan” käyttöön.

Taloudellisen ajotavan omaksuminen on siis asennemuutos, jossa sinä päätät toimia kaikin tavoin säästäväisemmin. Mutta säästöjen kannalta ajotavan muutosta merkityksellisempää on kuitenkin miettiä tarkkaan, onko todella tarpeellista ylipäätään lähteä liikenteeseen omalla autolla ja juuri nyt vai voiko asiat hoitaa muulla tavalla.

Ja jos tekee esimerkiksi yhden päivän viikossa etätyötä, siitä seuraa vuoden mittaan aikamoinen säästö ajassa, kilometreissä ja polttoaineessa.
Mitä vähemmän tehdään startteja, sitä parempi. Jos on pakko ja kokonaisuuden kannalta järkevintä lähteä omalla autolla, kannattaa miettiä mihin aikaan lähtee. Aamu- ja iltapäiväruuhkia tulisi välttää. Ja jos tekee esimerkiksi yhden päivän viikossa etätyötä, siitä seuraa vuoden mittaan aikamoinen säästö ajassa, kilometreissä ja polttoaineessa.


Valitse auto pääkäyttötarkoituksen mukaan

Auton malli ja merkki tulisi valita sen pääkäyttötarkoituksen mukaan. Tämä pätee yhtä hyvin sekä uutta että käytettyä autoa hankittaessa. Sen jälkeen kun korimalli on valittu, kannattaa valita moottorivalikoimasta taloudellisin vaihtoehto. Pieni moottori ei kuitenkaan aina ole paras, varsinkaan jos auto on painava ja otsapinta-ala iso. Tehdas ilmoittaa autoille ja eri moottorivaihtoehdoille kulutuslukemat ja niiden perusteella auto tulisi valita. Hybridiäkin kannattaa kokeilla ja harkita ihan vakavasti.

Hankitun auton käyttöön liittyviä, säästöä tuovia vinkkejä ovat muun muassa oikean kylmäkäynnistystavan opettelu, sähköisten lisälaitteiden käytön harkinta ja oikea-aikainen huolto. Kaikista näistä taloudellista ajoa tukevista seikoista löytyy hyviä ohjeita jokaisen automallin ohjekirjasta. Yksi taloudellisen ajotavan opettelun tärkeimmistä neuvoista onkin: tutustu autosi ohjekirjaan.

Renkaat, joissa on pieni vierinvastus ja oikeat rengaspaineet ovat taloudellisen ajon perusasioita. Taloudelliseen ajotapaan ei kuulu lisäkuorma esimerkiksi suksiboksin muodossa. Lisäkilot tuovat aina lisäkulutusta.


Ota ennakointi ajotavan pääteesiksi

Mitä vähemmän jarruvalot palaa, sitä taloudellisempaa ja matkustajien kannalta miellyttävämpää on ajo.
Liikkeellä oltaessa on tärkeää ja turvallisen taloudellista ennakoida tulevat tilanteet mahdollisimman kaukaa. Turvallisuusväli kunniaan. Jarrutuksissa kannattaa käyttää moottorijarrutusta mahdollisimman usein. Mitä vähemmän jarruvalot palaa, sitä taloudellisempaa ja matkustajien kannalta miellyttävämpää on ajo. 


10 ohjetta taloudelliseen ajoon

Taloudellisen ajon periaatteita noudattamalla jokainen voi osaltaan pelastaa palan ympäristöä. Bonuksena omakin kukkaro lihoo vuodessa useita satasia. Näillä ohjeilla harvennat huoltoasemakäyntejäsi.

  • harkitse ajosi tarkkaan
  • valitse säästävä automalli
  • kiihdytä ja jarruta taloudellisesti
  • aja ennakoivasti
  • valitse säästävät renkaat ja hoida niitä
  • älä kuljeta turhaa painoa
  • säästä kylmäkäynnistyksissä
  • käytä auton sähkölaitteita harkiten
  • hyödynnä säästöä tuovat lisälaitteet
  • huollata autosi säännöllisesti ja säästäväksi


Autokonkari Matti Sinervä juontaa Puskuri-ohjelmaa, toimii Autoliitossa sekä EcoTour 2011 -tapahtuman kilpailunjohtajana. Olotilassa Sinervä pohtii autoiluasioita tavallisen kuluttajan näkökulmasta.

Linkit:

Kommentit