
Ladattavien akkuparistojen laatu on parantunut aimo harppauksin. Tehot ovat kasvaneet ja valmistajat lupaavat akkuparistoille jopa tuhat latauskertaa tai vieläkin enemmän. Uuden sukupolven akkuparistot ovat pysyneet kuluttajilta piilossa.
Kuvatuottaja Jukka Töyli käyttää ainoastaan ladattavia akkuparistoja niin työssä kuin kotonakin.
- Niihin tulee lataussyklejä niin paljon, että sekä lapsiperheen arjessa että ammattikäytössäkin rahansäästö on tärkeä käytön peruste, Töyli sanoo.
Myös ympäristönäkökulma on Töylin perheelle tärkeä. Ammattikuvaajan mielestä laadusta ei kannata tinkiä.
- Halvemmat akkuparistot eivät yksinkertaisesti kestä. Lataussyklejä ei tule lähellekään sellaista määrää mitä pitäisi tulla. Lautausmäärät saattavat jäädä kymmeniin kertoihin valmistajien lupaamien satojen latauskertojen sijaan.
Myös kunnon laturiin kannattaa satsata. Esimerkiksi puolen tunnin pikalaturit todennäköisesti syövät akkujen käyttöikää.
- Väärä laturi ja halpa akkuparisto on yhdistelmä, jossa akut kuolevat nopeasti pois. Kun käyttää oikein ja ostaa laatua on hyöty maksimaalinen, Töyli kiteyttää.
Tuntematon innovaatio
Akkuparistomarkkinoille on ilmaantunut vähin äänin uudenlainen innovaatio. Siinä missä perinteiset akkuparistot pitää ladata juuri ennen käyttöä, jos niistä haluaa saada parhaan tehon irti, purkavat uudenlaiset paristot virtaansa niin hitaasti, että niissä on vielä vuosienkin jälkeen suurin osa tehosta tallella.
Uudenlaisilla akkuparistoilla on myös muita hyviä ominaisuuksia. Ne kestävät erinomaisesti kylmää ja pakkasta ja ne ovat valmiita käyttöön suoraan kaupan hyllyltä. Niitä voi ladata tavallisilla, perinteisillä latureilla.
Uusia akkuja valmistavat esimekiksi Sanyo, GP, Duracell, Ansmann, Varta ja Panasonic. Muitakin valmistajia on. Sekä uudet että vanhat maksavat noin neljästä kuuteen euroa kappaleelta, saman verran tai jopa hieman vähemmän kuin perinteiset ladattavat paristot.
Vaikka tämä uusi innovaatio tuli markkinoille jo kolmisen vuotta sitten on suuri suuri osa kuluttajista yhä asiasta tietämätön. Ehkä suurin syy tähän on se, että yhteinen termi uusille tuotteille puuttuu.
- Se on iso ongelma ja sen takia ne eivät ole niin hyvin tunnettuja. Puhutaan vain markkinanimistä kuten Sanyon Eneloop tai GP:n Recyko ja niin edelleen, kertoo myymäläpäällikkö Toni Saari A-Paristopisteestä.

Entäpä miten kuluttaja erottaa uudet vanhoista kaupoissa?
- Niitä on hyvin vaikea erottaa jollei tunne alaa. Joissakin saattaa lukea englanniksi pre-charged, mutta ei kaikissa, Saari sanoo.
Uusia ja vanhoja malleja ei siis erota toisistaan ulkonäöltä. Jos uusia paristoja haluaa ostaa, täytyy joko selvittää asia etukäteen, ennen kauppaan menoa, tai sitten kysyä myyjältä.
Maahantuojan mukaan syy siihen, miksi uusia akkuparistoja ei ole paremmin markkinoitu, on yksinkertaisesti markkinointirahojen puute. Paristoja on tähän mennnessä markkinoitu pääasiassa vain kuva-alan ammattilaisille.
- Meillä on nyt vasta ensimmäinen satsi näitä uudenlaisia paristoja käytössä eikä niistä ole paljon kokemuksia. Tähän mennessä kyllä vaikuttavat erinomaisilta, Jukka Töyli sanoo.
Myymäläpäällikkö Toni Saari suosittelee uudenlaisia akkuparistoja miltei joka käyttötarkoitukseen.
- Niissä ei ole mitään huonoja puolia, ainoastaan hyviä puolia, Saari summaa.
Tommi Ketonen, TV1 Kuningaskuluttaja