Hyppää pääsisältöön

Elämän valttikortit

Elämän valttikortit on suomalaisten itsesääli-iskelmien äiti. Se tehtiin parodiaksi, mutta laulusta tuli menestys ja sen esittäjä nousi lavojen suosikiksi.

Tietolaatikko

Elämän valttikortit. Säv. Heikki Annala, san. Vexi Salmi.
Artikkelin ensimmäisen videon alussa on usean sekunnin jakso, jossa kuva on musta.

1970-luvun lopun Suomessa kohosivat suursuosioon murhemieliset iskelmät, joissa päähenkilöllä meni mahdollisimman huonosti.

Suuntauksen perusteoksia olivat mm. Reijo Kallion Yksinäinen ja Viikonloppuisä ja Matin ja Tepon Et voi tulla rajan taa. "Niissä kuoltiin ja kaikki meni raskaasti", lauluntekijä Vexi Salmi tiivisti trendin olemuksen Maarit Tastulan haastattelussa vuonna 2006.

Salmi ja säveltäjä Heikki Annala keksivät idean kappaleesta, jossa "kuolee enemmän kuin kellään muulla ja kaikki on mennyt, ei jää mitään". Olennaista oli myös, ettei laulun kertoja voi syyttää ketään muuta vaan on itse tyrinyt oman elämänsä.

Elämän valttikortit levytettiin vuonna 1980. Automaalari ja iskelmälaulaja Ahti Lampi tulkitsi kappaleen vakavissaan ja Salmen mukaan "kyynel silmässä".

Vitsiksi tarkoitetulle laululle kävi kuten Kari Kuuvan Tango Pelargonialle 1960-luvulla: parodia otettiin tosissaan, ja levyt riistettiin käsistä. Lammelle itselleen riitti hitin ansiosta keikkaa koko vuosikymmeneksi.

Elämän valttikorteista on tehty tv:lle montakin selvästi parodista versiota, mutta yhtään Ahti Lammen tulkintaa kappaleesta ei arkistoista löydy. Animaatiosarja Pasilassa vuonna 2011 kuultu Karrelle palanut enkeli on Elämän valttikorttien ilmeinen henkinen perillinen.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit