Hyppää pääsisältöön

Maritta Lintunen: Mozartin hiukset

Musiikki yhdistää kaikkia yhdeksää novellia Maritta Lintusen Mozartin hiukset teoksessa. Joissakin novelleissa musiikki liittää ihmisiä yhteen ja toisissa erottaa heidät toisistaan.

Tietolaatikko

Maritta Lintusen teoksia

Liekkikupolit (runoja, 1999)

Sukukaktus (romaani, 2003)

Valaistut talot (runoja, 2005)

Ovisilmä (novelleja, 2006)

Tapaus Sidoroff (novelleja, 2008)

Heijastus (romaani, 2009)

Mozartin hiukset (novelleja, 2011)

Mutta musiikin lisäksi Lintunen kirjoittaa myös siitä kuinka ihmiset hetken mielijohteesta tekevät isoja elämänmuutoksia.

Maritta Lintusen luomat ihmiset ovat usein kuin oven edessä – joku uskaltaa tehdä ratkaisun ja avata oven uuteen elämään, kun toinen jää seisomaan suljetun oven eteen ja jättää mahdollisuuden käyttämättä. On kuin tärkeät asiat olisivat ihmisten päätettävissä vain hetkellisen lyhyen ajan. Musiikki toimii tarinoissa kimmokkeena ja herätteenä, jotta ihminen huomaisi tuon valinnanvapauden hetken.

Mozartin hiukset on hienovireisellä tyylillä kirjoitettu novellikokoelma. Lintunen kirjoittaa ihmisistä humoristisesti ja lämmöllä. Tarinat kuljettavat lukijaa klassisen musiikin seesteisyydessä ja tangomusiikin juovuttavuudessa. Kuolleen Mozartin hiukset voivat olla elävää ihmistä tärkeämpää ja kansa juopuu tangomusiikista toivoen ettei huumaava yhteisyyden tunne katoa koskaan.

Teksti: Seppo Puttonen

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto