Hyppää pääsisältöön

Eeva Rysä

Eeva Rysä on soittanut Radion sinfoniaorkesterissa vuodesta 1989 alkaen, aluksi 3. soolosellistinä ja vuodesta 1991 sen 2. soolosellistinä. Eeva Rysä on opiskellut sellonsoittoa Oulun konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa professori Erkki Raution johdolla sekä Edsbergin musiikki-instituutissa Tukholmassa Frans Helmerssonin ohjauksessa. Lisäksi hän on täydentänyt opintojaan William Pleethin johdolla Lontoossa 1987–88. Rysä suoritti Edsbergissä solistidiplomin 1987, sellonsoiton A-tutkinnon Sibelius-Akatemiassa 1988 ja musiikin maisterin tutkinnon 1989. Ensikonserttinsa hän piti Helsingissä 1990.

Eeva Rysä toimi Gävleborgin sinfoniaorkesterin soolosellistinä 1988–89. Hän on soittanut Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissa ja on myös Suomalaisen kamariorkesterin jäsen. Rysä on konsertoinut solistina ja kamarimuusikkona Suomessa ja ulkomailla.

 • Nicholas Collon: ”Mahlerin kymmenennessä sinfoniassa ei ole kyse kuolemasta, vaan rakkaudesta”

  Teos esitetään 13.1. Musiikkitalossa

  "Esittäjälle on toki tärkeää tuntea taustatekijöitä, ja Mahlerin viimeisen sinfonian tausta on todellakin epätavallinen. Mahlerin sinfoniat koskettelevat yleensä valtavia asioita: universumia, luontoa, ihmiskuntaa, Nietzscheä, Jumalaa. Yhtäkkiä kymmenes sinfonia liittyykin hänen kotielämäänsä", toteaa ylikapellimestari Nicholas Collon Mahlerin 10. sinfoniasta, jonka RSO esittää Musiikkitalossa 13.1.

 • György Ligeti – sointikentistä kohti ilmaisun vapautta

  Ligeti on RSO:n kauden 22/23 teemasäveltäjä.

  RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjä György Ligetiltä kuullaan pääosa hänen orkesteriteoksistaan, kuten läpimurtoteos Atmosphères sekä viulu- ja käyrätorvikonsertot. Kimmo Korhosen artikkeli piirtää mielenkiintoisen kuvan tästä avaruudellisia, hitaasti muuntuvia sointipintoja ja riitasointuisia äänimassoja luoneen säveltäjän elämästä ja teoksista.

 • Outi Tarkiainen – pohjoisten äänimaisemien maalari

  Tarkiainen on yksi RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjistä.

  RSO:n kauden 2022-2023 teemasäveltäjä Outi Tarkiainen on yksi tämän hetken vahvimmassa kansainvälisessä nosteessa olevista suomalaissäveltäjistä. Rovaniemellä syntyneen Tarkiaisen luomistyöhön on kietoutunut tiiviisti pohjoinen maisema.