Hyppää pääsisältöön

Line Johannesen

Line Johannesen, pasuuna
Line Johannesen, pasuuna Kuva: Jussi Nahkuri Radion sinfoniaorkesteri,rso line johannesen, pasuuna 2017


Norjalainen Line Johannesen aloitti soittamaan 8-vuotiaana koulunsa orkesterissa. Lyhyistä käsivarsistaan johtuen, hän joutui odottamaan 10-vuotiaaksi ennen kuin hänen annettiin soittaa pasuunaa.

Line suoritti kandidaatin tutkinnon pasuunassa Tromsøn konservatoriossa ja jatkoi opintojaan Norjan Musiikkiakatemiassa Oslossa Ingemar Roosin ja Thorbjørn Lønmon johdolla. Vuonna 2005 hän suoritti maisterin tutkinnon Malmön musiikkikorkeakoulussa P. K. Svensenin ohjauksessa.

Vuosina 2003–2006 Line soitti Verbierin festivaaliorkesterissa, jonka musiikillinen johtaja oli James Levine. Vuonna 2006 hän aloitti RSO:ssa määräaikaisena soittajana ja vuonna 2008 hänet valittiin orkesterin vakituiseksi jäseneksi. Kunnon norjalaisena Line viettää sunnuntait ”på tur” eli kävellen, pyöräillen, hiihtäen tai juosten, ja pääosan lomistaan tunturimökillä Norjassa.

Katso Linen haastattelu Yle Areenassa!

 • Nicholas Collon: ”Thomas Adès on yksi nykymusiikin suurista äänistä”

  Thomas Adès on RSO-festivaalin nimikkosäveltäjä.

  "Olen varma, että ihmiset viidenkymmenenkin vuoden päästä muistavat meidän Thomas Adès -festivaalin ja sanovat: 'Minäkin olin siellä'. Muistamme nämä viikot samalla tavalla kuin vaikkapa sen, kun Mahler oli Helsingissä, tai muut suuret säveltäjät. Adès on yksi heistä", ylistää ylikapellimestari Nicholas Collon RSO-festivaalin nimikkosäveltäjää.

 • Nicholas Collon: "Toista Mahlerin kaltaista ei ole"

  Nicholas Collon esittelee 6.-7.10. konsertin ohjelman

  RSO:n konserttien ohjelmassa 6.-7.10. oleva Mahlerin Das Lied von der Erde on ylikapellimestari Nicholas Collonin mukaan "uskomattoman syvällinen ja liikuttava."

 • Thomas Adès ‒ vahvojen elämäntuntojen tulkitsija

  Adès on RSO-festivaalin teemasäveltäjä.

  RSO-festivaalin 2021 teemasäveltäjä, englantilainen Thomas Adès murtautui musiikkiyleisön tietoisuuteen jo varhain, vain parikymppisenä säveltäjänä. Hänen ylleen kasattiin nopeasti suuria odotuksia, ja nämä odotukset hän on epäilemättä täyttänyt ja ylittänytkin - mutta luultavasti eri tavoin kuin oli ajateltu.