Hyppää pääsisältöön

Munamies parantaa maailmaa

Näyttelijä Riku Niemisen Munamies valittiin MTV3:n Putous-ohjelmassa Vuoden 2011 sketsihahmoksi. Nieminen kertoo kahdessa Ylen haastattelussa roolihenkilöstään, itsestään ja maailman muuttamisesta paremmaksi paikaksi.

Tietolaatikko

Zeitgeist-liikkeen perustaja on amerikkalainen elokuva-ohjaaja Peter Joseph. Liike syntyi Josephin vuonna 2008 tekemän dokumenttifilmin Zeitgeist: Addendum pohjalta. Riku Nieminen on kääntänyt Josephin tekstejä suomeksi. Vuonna 2011 liikkeellä oli ala-osastoja lähes 50 maassa, myös Suomessa.

Munamies saavutti muutamassa viikossa valtavan nettisuosion. Riku Nieminen (s. 1986) itse arveli hahmon tippuvan Putouksen kisassa ensimmäisenä.

"Munakkalaisen patsastaiteilijan" idea syntyi kirpputorin sovituskopissa Niemisen etsiessä asukokonaisuutta sketsihahmokilpailua varten. Munamies on yhdistelmä näyttelijän itse näkemistä satuhenkilöistä, ja hänen kimittävä äänensä oli perua animaatiodubbauksista.

Kyykkykävelyllä Nieminen oli hauskuttanut yleisöjä aiemminkin. Hankala fyysinen asento ei ollutkaan niin suuri haaste kuin Munamiehen valoisa ja avoin luonne. "Munamies on ihan erilainen kuin minä. Ehkä minussa on enemmän kainuulaista tummempaa ja sarkastisempaa huumoria", kajaanilaissyntyinen näyttelijä tuumii.

Hahmoa luodessaan Nieminen tähtäsi vain sen hauskuuteen. Muita luonteenpiirteitä se sai myöhemmin. Strada-ohjelmassa Munamiestä arveltiin jo "uuden viattomuuden ajan airueeksi".

Munamiehen keksijälle maailmanparannuksen ajatus oli hyvinkin läheinen. Stradan haastattelussa Riku Nieminen kertoo toimivansa aktiivisesti kansainvälissä Zeitgeist-liikkeessä. Liike vastustaa rahataloutta, luonnonvarojen haaskausta ja epätasa-arvoa ja uskoo maailman muuttuvan uuden teknologian ja tieteen avulla.

Eteläpohjalaisessa Munakan kylässä Munamiehen menestys on otettu vastaan ilolla. Julkisuus ei kuitenkaan ole kylälle aivan uutta: siellä näet sijaitsee maineikas Munakan mittausasema.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto