Hyppää pääsisältöön

Miten tutustua tähtitaivaan ihmeisiin lapsen kanssa?

Miten tutustua tähtitaivaan ihmeisiin lapsen kanssa? Kuva: Tiedekeskus Heureka

Tiedekeskus Heurekan pääinnoittaja Harri Montonen kertoo, että avaruus on lasten piirissä aina vain huippusuosittu aihe – avaruuden lumovoiman kanssa kilpailevat kiinnostavuudessa vain dinosaurukset.

Tähtitaivaan ihmeisiin siis kannattaa tutustua lapsen kanssa. Menestys on taattu, varsinkin jos vanhempi itse vetää hihastaa faktatietoa – esimerkiksi tähtien tai tähtikuvioiden nimiä. Harri Montonen vinkkaa vanhempia myös opettamaan lapsille käsitteitä:

- Kuu ei ole planeetta, kuu on kuu ja aurinko on tähti. Kun lapsi oppii hieman luokittelua, niin kaikki muuttuu helpommaksi. Ja pohja tulevalle oppimiselle on luotu.

Taivaan tarkkailun voi aloittaa paljain silmin. Niinkin näkee paljon - tähdet ja kuu ovat mielenkiintoisia. Tähdenlennot ovat pieniä kiviä, meteoreja, jotka osuvat ilmakehään ja palavat. Taivaalla näkyy planeettoja, jotka eivät ole tähtiä, vaikka niiltä näyttävät. Aurinko puolestaan on tavallinen tähti - se on vain lähempänä kuin muut tähdet.

Vanhemman oma innostus välittyy myös lapsille.

- Katsokaa miltä kuu näyttää, vau! Tämä huudahdus saa taatusti vähän isommankin lapsen katsomaan taivaalle.

Harri Montonen kehottaa jättämään kirjat hyllyyn kun lähdetään avaruusoppiin. Varsinkin silloin, jos yrittää ymmärtää avaruuden mittasuhteita.

- Mallien teko herneistä, tennispalloista tai pingispalloista on suositeltavaa. Ja jos lisää rakennelmaan taskulampun auringoksi, niin voi miettiä vaikkapa kuun liikkeitä suhteessa maapalloon, vinkka Montonen.

Heurekan pääinnoittajana työskentelevä Montonen muistuttaa, että tiedekeskukset on luotu uudenlaisen oppimisen paikoiksi: tärkeää on aina tehdä jotakin – keholliset laitteet toimivat hyvinä oppimisen välineinä, samoin yhteisölliset laitteet – yhdessä tekeminen on tärkeää.

- Usein oppiminen tulee sivutuotteena, kun tehdään jotain jännää. Kuukävely on hyvä esimerkki: kun lapsi hyppii valjaissa ja hänelle sanotaan, että nyt sinulla on yhtä kevyt olo kuin kuussa, niin lapsi varmasti muistaa asian.

Montonen painottaa, että kotien kannattaisi kannustaa lapsia ja nuoria entistä enemmän saatesanoin, että oppiminen ei ole tylsää, vaan on tosi siistiä ja hienoa oppia uusia asioita.

- Tietäminen on makeeta, eikä hikeksi pitäisi ketään haukkua! Tietäminen on keskimäärin paljon mukavampaa kuin olla hölmö, viestittää Harri Montonen vanhemmille ja nuorille.

Perheen aika vieraili Tiedekeskus Heurekassa. Tiina Lundberg tapasi pääinnoittaja Harri Montosen Tiedettä pallolla -näyttelyssä.

Perheen aika kuullaan Yle Puheen Päiväntasaajassa torstaisin klo 14 jälkeen.

Linkit:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • Viisi tapaa pelastaa pörriäinen – valitse omasi ja merkkaa tekosi!

    Pölyttäjiä voi auttaa pihassa ja parvekkeella.

    Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin. Miten sinä haluat auttaa: kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse tekosi laskuriin.

  • Eurovision Diaries – Viisupäiväkirjat

    Viisupäiväkirjat näyttää maailman euroviisufanin silmin.

    Dokumenttikokonaisuudessa fanit ympäri maailmaa kuvaavat vuoden verran elämäänsä ja fanitustaan, odotuksen huipentuessa euroviisuihin Tel Avivissa Israelissa. Soraääniäkin kuuluu, politiikkaa pohditaan ja vähemmistöt saavat äänensä esiin viisujen glitterin alta. Päiväkirjoissa esiintyy faneja 25 maasta, Ukrainasta Turkkiin ja USA:sta Venäjälle. Tavalliselle pulliaiselle viisut ovat vuosittainen toukokuinen laulukilpailu, mutta viisufanit elävät euroviisuja ympäri vuoden, missä päin maailmaa tahansa. Fanit käyvät omilla viisuleireillä, viisuristeilyillä ja tekevät omia versioita lempibiiseistään. Olennainen osa viisuja on fanaattisten fanien pyörittämä viisufanimedia, joka suoltaa viisu-uutisia 24/7.

Uusimmat sisällöt - Vanhemmuus