Hyppää pääsisältöön

Suomalaisia pienpuolueita

Arkadianmäelle on suunnattu monenmoisin aattein. Perinteisen puoluekartan laitamilla politiikkaa on tehty esimerkiksi meditoimalla. Elävä arkisto kokosi näytteitä viime vuosikymmeninä vaikuttaneista, sittemmin sammuneista tai muihin ryhmittymiin sulautuneista pienpuolueista.

Perinteisen oikeisto–vasemmisto–liberaalit-asettelun rinnalle nousi etenkin 1980–1990-luvuilla uusia näkövinkkeleitä edustavia puolueita. Ensimmäisenä nosti päätään ekologisuus. Vihreän liikehdinnän tuoksinassa sai alkunsa aivan uudenlaista liberalismia ajavia ryhmiä. Vihreän liikkeen ydinryhmä eriytyi pian omaksi, pitkäikäiseksi osoittautuneeksi puolueeksi.

Myöhempinä vuosikymmeninä on myös naisilla, eläkeläisillä, tiukasti sitoutumattomilla ja jopa joogalentäjillä ollut sanansa asioista sanottavanaan.

Niiden rinnalla ovat oikeisto-vasemmisto-akselin ääripäidenkin äänet välistä väljähtyneet.

Demokraattinen vaihtoehto nimellä kulkenut vaalijärjestö oli kommunistisen puolueen vähemmistö. SKP:n kanssa riitaantunut vähemmistö ei tosin pitänyt itseään puolueena sanan varsinaisessa merkityksessä.

Vuonna 1985 perustettu Eläkeläisten puolue (SEP) oli saanut kahden vuoden aikana jo 2000 jäsentä. Useimmat jäsenistä olivat loikanneet kilpailevien puolueiden riveistä eläkeläisten etuja ajavaan liittoumaan. Puolueeseen oli samalla ehtinyt syntyä jopa enemmän omia kuppikuntia, kuin vanhoissa puolueissa konsanaan. Jäsenten keskuudessa vallitsi 1987 myös epäselvyys siitä, kuka puoluetta oikeastaan johti. 1990-luvun alussa SEP:stä irtautui kilpaileva Eläkeläiset Kansan Asialla -liike (myöhemmin Suomen Senioripuolue).

Kosketelkaa toisianne.― Ihmisyydenpuolueen kehotus

Luonnonlain puolue perusti toimintansa meditaatioon ja mietiskelyyn. Se myös lupasi valtaan päästyään palkata 7000 hengen joogalentoryhmän. Puolueen kokouksessa esitettiin tätä joogalentoa vuonna 1994. Varsin omaperäisellä otteella itseään markkinoinut puolue piti tavoitteenaan lähteä eduskuntavaaleihin peräti 200 ehdokkaan voimin. Puolue rahoitti toimintaansa lähinnä yksityisin lahjoitusvaroin. "Joogalentäjien" hallitusohjelma taas lupasi ehkäistä suurtyöttömyyttä ja rikollisuutta, keventää verotusta ja vähentää suomalaisten sairaudet puoleen silloisesta.

Risto Kuisman perustama Remonttiryhmä vaati ennen kaikkea tuuletusta yhteiskunnan huipulle. Puolue vaati mm. valtion tuloverojen poistoa ja tulonsiirtojen kovia leikkauksia.

Vihreästä liitosta irtaantuneen ekologisen puolueen jäsenet perustivat niin ikään 1990-luvulla Kirjavan puolueen. Puolueen johtohahmona ja puheenjohtajana toimi muusikkonakin tunnettu Pertti "Veltto" Virtanen. Virtanen ei kuitenkaan ollut puolueen jäsen eikä aikonut omien sanojensa mukaan puolueeseen jäsenenä liittyäkään.

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.