Hyppää pääsisältöön

Suomalaisia pienpuolueita

Arkadianmäelle on suunnattu monenmoisin aattein. Perinteisen puoluekartan laitamilla politiikkaa on tehty esimerkiksi meditoimalla. Elävä arkisto kokosi näytteitä viime vuosikymmeninä vaikuttaneista, sittemmin sammuneista tai muihin ryhmittymiin sulautuneista pienpuolueista.

Perinteisen oikeisto–vasemmisto–liberaalit-asettelun rinnalle nousi etenkin 1980–1990-luvuilla uusia näkövinkkeleitä edustavia puolueita. Ensimmäisenä nosti päätään ekologisuus. Vihreän liikehdinnän tuoksinassa sai alkunsa aivan uudenlaista liberalismia ajavia ryhmiä. Vihreän liikkeen ydinryhmä eriytyi pian omaksi, pitkäikäiseksi osoittautuneeksi puolueeksi.

Myöhempinä vuosikymmeninä on myös naisilla, eläkeläisillä, tiukasti sitoutumattomilla ja jopa joogalentäjillä ollut sanansa asioista sanottavanaan.

Niiden rinnalla ovat oikeisto-vasemmisto-akselin ääripäidenkin äänet välistä väljähtyneet.

Demokraattinen vaihtoehto -nimellä kulkenut vaalijärjestö oli kommunistisen puolueen vähemmistö. SKP:n kanssa riitaantunut vähemmistö ei tosin pitänyt itseään puolueena sanan varsinaisessa merkityksessä.

Vuonna 1985 perustettu Eläkeläisten puolue (SEP) oli saanut kahden vuoden aikana jo 2000 jäsentä. Useimmat jäsenistä olivat loikanneet kilpailevien puolueiden riveistä eläkeläisten etuja ajavaan liittoumaan. Puolueeseen oli samalla ehtinyt syntyä jopa enemmän omia kuppikuntia, kuin vanhoissa puolueissa konsanaan. Jäsenten keskuudessa vallitsi 1987 myös epäselvyys siitä, kuka puoluetta oikeastaan johti. 1990-luvun alussa SEP:stä irtautui kilpaileva Eläkeläiset Kansan Asialla -liike (myöhemmin Suomen Senioripuolue).

Kosketelkaa toisianne.― Ihmisyydenpuolueen kehotus (1991)

Luonnonlain puolue perusti toimintansa meditaatioon ja mietiskelyyn. Se myös lupasi valtaan päästyään palkata 7000 hengen joogalentoryhmän. Puolueen kokouksessa esitettiin tätä joogalentoa vuonna 1994. Varsin omaperäisellä otteella itseään markkinoinut puolue piti tavoitteenaan lähteä eduskuntavaaleihin peräti 200 ehdokkaan voimin. Puolue rahoitti toimintaansa lähinnä yksityisin lahjoitusvaroin. "Joogalentäjien" hallitusohjelma taas lupasi ehkäistä suurtyöttömyyttä ja rikollisuutta, keventää verotusta ja vähentää suomalaisten sairaudet puoleen silloisesta.

Risto Kuisman perustama Remonttiryhmä vaati ennen kaikkea tuuletusta yhteiskunnan huipulle. Puolue vaati mm. valtion tuloverojen poistoa ja tulonsiirtojen kovia leikkauksia.

Vihreästä liitosta irtaantuneen ekologisen puolueen jäsenet perustivat niin ikään 1990-luvulla Kirjavan puolueen. Puolueen johtohahmona ja puheenjohtajana toimi muusikkonakin tunnettu Pertti "Veltto" Virtanen. Virtanen ei kuitenkaan ollut puolueen jäsen eikä aikonut omien sanojensa mukaan puolueeseen jäsenenä liittyäkään.

Keskustele