Hyppää pääsisältöön

Suomalaisia pienpuolueita

Arkadianmäelle on suunnattu monenmoisin aattein. Perinteisen puoluekartan laitamilla politiikkaa on tehty esimerkiksi meditoimalla. Elävä arkisto kokosi näytteitä viime vuosikymmeninä vaikuttaneista, sittemmin sammuneista tai muihin ryhmittymiin sulautuneista pienpuolueista.

Perinteisen oikeisto–vasemmisto–liberaalit-asettelun rinnalle nousi etenkin 1980–1990-luvuilla uusia näkövinkkeleitä edustavia puolueita. Ensimmäisenä nosti päätään ekologisuus. Vihreän liikehdinnän tuoksinassa sai alkunsa aivan uudenlaista liberalismia ajavia ryhmiä. Vihreän liikkeen ydinryhmä eriytyi pian omaksi, pitkäikäiseksi osoittautuneeksi puolueeksi.

Myöhempinä vuosikymmeninä on myös naisilla, eläkeläisillä, tiukasti sitoutumattomilla ja jopa joogalentäjillä ollut sanansa asioista sanottavanaan.

Niiden rinnalla ovat oikeisto-vasemmisto-akselin ääripäidenkin äänet välistä väljähtyneet.

Demokraattinen vaihtoehto nimellä kulkenut vaalijärjestö oli kommunistisen puolueen vähemmistö. SKP:n kanssa riitaantunut vähemmistö ei tosin pitänyt itseään puolueena sanan varsinaisessa merkityksessä.

Vuonna 1985 perustettu Eläkeläisten puolue (SEP) oli saanut kahden vuoden aikana jo 2000 jäsentä. Useimmat jäsenistä olivat loikanneet kilpailevien puolueiden riveistä eläkeläisten etuja ajavaan liittoumaan. Puolueeseen oli samalla ehtinyt syntyä jopa enemmän omia kuppikuntia, kuin vanhoissa puolueissa konsanaan. Jäsenten keskuudessa vallitsi 1987 myös epäselvyys siitä, kuka puoluetta oikeastaan johti. 1990-luvun alussa SEP:stä irtautui kilpaileva Eläkeläiset Kansan Asialla -liike (myöhemmin Suomen Senioripuolue).

Kosketelkaa toisianne.― Ihmisyydenpuolueen kehotus

Luonnonlain puolue perusti toimintansa meditaatioon ja mietiskelyyn. Se myös lupasi valtaan päästyään palkata 7000 hengen joogalentoryhmän. Puolueen kokouksessa esitettiin tätä joogalentoa vuonna 1994. Varsin omaperäisellä otteella itseään markkinoinut puolue piti tavoitteenaan lähteä eduskuntavaaleihin peräti 200 ehdokkaan voimin. Puolue rahoitti toimintaansa lähinnä yksityisin lahjoitusvaroin. "Joogalentäjien" hallitusohjelma taas lupasi ehkäistä suurtyöttömyyttä ja rikollisuutta, keventää verotusta ja vähentää suomalaisten sairaudet puoleen silloisesta.

Risto Kuisman perustama Remonttiryhmä vaati ennen kaikkea tuuletusta yhteiskunnan huipulle. Puolue vaati mm. valtion tuloverojen poistoa ja tulonsiirtojen kovia leikkauksia.

Vihreästä liitosta irtaantuneen ekologisen puolueen jäsenet perustivat niin ikään 1990-luvulla Kirjavan puolueen. Puolueen johtohahmona ja puheenjohtajana toimi muusikkonakin tunnettu Pertti "Veltto" Virtanen. Virtanen ei kuitenkaan ollut puolueen jäsen eikä aikonut omien sanojensa mukaan puolueeseen jäsenenä liittyäkään.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto