Hyppää pääsisältöön

Neon 2: Ei yksinäinen unta saa ja Kemiaa

Popyhtye Neon 2 tehtaili 90-luvun alussa hittejä kuten "Kemiaa" ja "Ei yksinäinen unta saa". Suosio hiipui kuitenkin pian, mutta vanhoja hittejä on lämmitelty silti vielä 2000-luvullakin eri kokoonpanoissa.

Tietolaatikko

Kemiaa miksattiin vuonna 2010 uuteen uskoon Jaakko Salovaaran toimesta. Kappaleen nimeksi tuli Kemiaa 16 ja esittäjinä olivat Jussi Rainio ja Ressu Redford. Jussi Reissu ovat myös keikkailleet yhdessä ja julkaisseet kokelman kotimaisista pophiteistä.
Kemiaa-hittiin on tarttunut myös huumorimies Jope Ruonansuu, joka teki kappaleesta version nimeltä "Kaurapuuroa ja pontikkaa".
Tekijänoikeussyistä Kemiaa kappaleesta voidaan näyttää Elävässä arkistossa vain ote.
Kemiaa. Säv. ja san. Rami Alanko, sov. Rami Alanko, Jussi Rainio, Timo Heinonen, Jari Varjo
Ei yksinäinen unta saa. Säv. Rami Alanko, Jussi Rainio, san. Rami Alanko, sov. Rami Alanko, Jussi Rainio, Esa Kaartamo.

Neon 2 löi läpi vuonna 1992 osallistuttuaan Syksyn Säveleen kappaleella "Tässä talossa". Vuodet 92-93 olivat yhtyeelle suuren suosion aikaa ja tuolloin syntyi myös superhitti Kemiaa.

Lista-ohjelmassa Neon 2 vieraili kolmannen levynsä, Viides vuodenaika, julkaisun aikaan. Yhtye oli vasta aloittamassa keikkailua tauon jälkeen ja kertoili uudesta astetta vakavammasta tyylistään. Ohjelmassa kuultiin myös yhtyeen hitti "Ei yksinäinen unta saa".

Neon 2 vieraili ULP!-ohjelmassa vuonna 1993. Yhtyeen jäsenten lisäksi ohjelmassa haastateltiin Neon 2 -faneja, jotka olivat innoissaan tulevasta keikasta. Tea Khalifa kertoi käyneensä monilla keikoilla, saaneensa nimmareita ja Neon 2:n pojat olivatkin Tean mukaan parhaita ja ihanii! Bändi puolestaan valmistautui keikkaan sulkapalloa pelaamalla.

Tyttöjen kiiltokuvayhtyeen imagosta eroon pääseminen osoittautui hankalaksi ja yleisö keikoilla väheni. Kolmas levy jäi lopulta yhtyeen viimeiseksi.

2000-luvulla Jussi Rainio keikkaili Rainio Bros -yhtyeen kanssa ja myös Neon 2 kokeili paluuta kokoelmalevyn ja uusien keikkojen myötä, mutta yritys hiipui pian.

Teksti: Heidi Sommar ja Pasi Lehtola

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto