Hyppää pääsisältöön

107-vuotias Hilja ja pienet paheet

107-vuotias Hilja Pikkarainen oli vuonna 2011 Suomen viidenneksi vanhin kansalainen. Rauhaisaa eloa Lamminpään palvelutalossa Pohjois-Karjalassa piristävät liköörikaramellit, piipputupakka ja päivittäinen tilkka konjakkia.

Vuonna 1903 Äimämäen tilalla syntynyt Hilja on Lamminpään palvelutalon maskotti, kohta ehkä koko Valtimon kunnan tai Pohjois-Karjalan. Sisarustensa kanssa eläneellä Hiljalla ei ole omia lapsia eikä hän ole koskaan ollut aviossa.

Hilja on ollut kovasti työtä tekevä, Jumalalleen uskollinen palvelija. Nyt hänestä on ehkä tulossa Suomen vanhin kansalainen. Hiljalle itselleen se ei merkitse juuri mitään, muut ympärillä sen sijaan ovat sitäkin enemmän innoissaan. Ikäneidon syntymäpäiviä vietetään virsiä laulaen ja Valtimon johto käy onnittelemassa sankaria koko kunnan puolesta.

Hilja ei enää liiku omin voimin, eikä häntä siirretä sängystään juuri muuta kuin pesulle ja muille tarpeille. Hilja on kuitenkin perusterve 107-vuotias ja hän syö lääkkeitä ainoastaan särkyyn ja ruoansulatukseen.

Vierailijat Hilja tunnistaa ja muistaa äänestä, kunhan he tulevat tarpeeksi lähelle. Mutta mikä tärkeintä, Hilja on tiukasti tässä päivässä kiinni, muisti toimii, hän syö normaalia ruokaa ja on tietoinen ympäristöstään.

Virret, hengellisyys ja uskonto ovat Hiljan sydäntä lähellä. Monet virret hän taitaa yhä ulkomuistista ja antaa siitä mielellään näytteen kun seurakunnan pastori vierailee palvelutalossa.

Syvästi uskovaisella Hiljallakin on omat, pienet paheensa: konjakkiryyppy tarjoillaan päivittäin ja piipputupakkapaketti pilkottaa tyynyn alta.

20-luvulla naapurin poika kosiskeli Hiljaa mukaansa Amerikkaan, mutta isä ei antanut lupaa lähteä. Hiljaa ei harmita, eivät Amerikan matkat eivätkä muutkaan tekemättömät ja kokemattomat.

Hiljan omahoitajana 3 vuotta toimineen Sirpa Lipposen sanoin: ”Hiljassa on jotain hyvin erikoista, vaatimatonta ja viatonta, se loistaa hänen silmistään.”

Teksti: Tosi tarina / ohjaaja Peter Wallenius ja Ida Karimaa

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.

 • Beatles-peruukkeja, vessahuumoria, pronominirockia – 1960-luvun nuorisomusiikki inspiroi viihteen vääräleukoja

  Spede, Piikkis ja Eemeli ilakoivat rockilla ja twistillä.

  Sähköinen räminä, koominen ketkutus, pitkät tukat, nonsense-sanoitukset ja ihailijoiden kirkuna – siinä oivallisia aineksia 1960-luvun radio- ja tv-huumorille. Spede, Eemeli, Matti Kuusla ja muut hupiveikot väänsivät rockista, twististä ja rautalankamusiikista parhaimmillaan kekseliäitä, joskus nerokkaitakin piloja.