Hyppää pääsisältöön

Asetaldehydi – vaaraton aromi vai myrkky?

Asetaldehydi tuoksuu omenalta. Sitä on luontaisesti muun muassa joissakin hedelmissä, kuten omenassa ja elintarvikkeissa, joita valmistetaan käymisen avulla. Asetaldehydiä käytetään elintarvikkeissa myös aromiaineena.

Syöpätutkijoille kyseinen aine ei ole harmiton. Se nostettiin vuonna 2009 syöpää aiheuttavien aineiden luokkaan. WHO:n kansainvälinen syöväntutkimuslaitos luokitteli sen jo vuonna 2009 syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

– Asetaldehydin vaarallisuutta lisää, että se on mielestäni maailman yleisin karsinogeeni. Me altistumme sille useista lähteistä. Sille altistuvat yläruoansulatuskanavan elimet, suu, nielu, ruokatorvi ja mahalaukku, emeritusprofessori Mikko Salaspuro kertoo.

Alkoholi muuttuu asetaldehydiksi

YLE AkuuttiSalaspuro vertaa asetaldehydiä vaarallisuudessa muun muassa asbestiin. Asetaldehydia on luonnostaan muun muassa joissakin hedelmissä. Sen lisäksi sitä on käymismenetelmällä valmistettavissa elintarvikkeissa, kuten alkoholijuomissa, meijerituotteissa ja etikassa.

– Tärkeimmät asetaldehydin lähteet ovat ilman muuta alkoholijuomat. Monissa alkoholijuomissa on jopa sata- tai tuhatkertaisia pitoisuuksia asetaldehydiä eli ne ylittää niin sanotun turvallisuusrajan, Salaspuro tarkentaa.

Kanadalais- ja yhdysvaltalaisryhmien tutkimusten mukaan asetaldehydin turvarajana pidetään 50–100 mikromoolia. Tutkimuksessa selvitettiin asetaldehydin pitoisuuksia, kun koehenkilöt pitivät suussaan viiden sekunnin ajan vodkaa ja calvadosia. Vodkan jälkeen asetaldehydin muodostus mikrobien toimesta alkoi sekunneissa ja jatkui yhdeksään minuuttiin asti.

YLE Akuutti– Jos suussa pidetään calvadosia, jossa jo sinällään on erittäin paljon asetaldehydiä, niin nähdään, että sylkeen tulee ylimääräinen asetaldehydi-piikki, joka pysyy aina kolmeen minuuttiin asti siellä. Altistuminen on jopa kaksi kertaa voimakkaampaa calvadosin jälkeen, Salaspuro toteaa.

Mikrobeilla iso merkitys

Mikrobien merkitys on tutkimusten mukaan keskeinen asetaldehydin tuotannossa. Esimerkiksi vodkassa ei ole lainkaan asetaldehydia, mutta mikrobit tuottavat sitä alkoholista ja sokerista. Ruokatorvessa on usein myös bakteereja ja hiivoja.

– Pisimpään asetaldehydin tuotanto jatkuu mahalaukussa. Erityisesti, jos ihmisellä on hapoton maha niin suun bakteerit pystyvät elämään siellä ja ne tuottavat pienestäkin alkoholimäärästä erittäin tehokkaasti asetaldehydiä, Salaspuro jatkaa.

YLE AkuuttiHän myös varoittaa, että tupakan tärkein ja ehkä runsain syöpää aiheuttava aine on asetaldehydi. Se liukenee sylkinesteeseen ja kulkeutuu keuhkoihin. Tätä kautta asetaldehydi-altistus liittyy Salaspuron mukaan 40 prosenttiin kaikista syövistä.

Altistukseen voi vaikuttaa.

Salaspuro painottaa, että jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa omaan asetaldehydi-altistuuksensa. Tärkeintä olisi jättää tupakka ja käyttää alkoholia kohtuullisesti sekä välttää alkoholijuomia, joissa asetaldehydiä on runsaasti. Sellaisia ovat esimerkiksi calvados ja sherry.

Viineissä on isoja eroja, toiset saattavat sisältää nolla mikromoolia asetaldehdydiä ja toiset monta sataa mikromoolia asetaldehydiä.

– Sen tähden kuluttajan olisi hyvä tietää minkälaista juomaa he nauttivat. Olisi syytä välttää myös väkeviä alkoholijuomia. Mitä väkevämpi alkoholipitoisuus on suussa tai mahanesteessä, sitä enemmän asetaldehydiä mikrobit tuottavat, Salaspuro varoittaa.

YLE AkuuttiMyös suun terveydellä on iso vaikutus. Mitä vähemmän bakteereita on suussa sitä vähemmän asetaldehydiä muodostuu. Asetaldehydin määrään voidaan vaikuttaa myös muilla keinoilla.

– Muutama vuosi sitten tutkijat havaitsivat, että tavallinen aminohappo L- kysteiini, jota saadaan muutenkin ravinnosta, sitoo erittäin tehokkaasti asetaldehydiä syljestä ja sama sitominen tapahtuu myös mahanesteessä, Salaspuro sanoo.

Merkintä elintarvikkeisiin?

Riskiryhmään kuuluvat ne, joilla on tietty geenipoikkeama sekä ne, jotka kärsivät vähähappoisesta tai hapottomasta mahasta ja kroonisesta helikobakteeri-infektiosta.

Salaspuro toivoisi alkoholijuomiin ja elintarvikkeisiin merkintää niiden asetaldehydi-pitoisuuksista. Elintarvikeviranomaiset suhtautuvat kuitenkin toistaiseksi elintarvikkeissa esiintyvään asetaldehydiin toisin kuin tutkijat.

YLE Akuutti– He luokittelevat asetaldehydin edelleenkin turvalliseksi aineeksi ja sillä perusteella sitä saa lisätä vapaasti esimerkiksi erilaisiin elintarvikkeisiin ja juomiin. Siinä on selkeä ristiriita, Salaspuro toteaa.

Evirassa on käynnistynyt asetaldehydiin liittyvien pitoisuuksien selvitys viime syksynä.

ASIANTUNTIJA: MIKKO SALASPURO, professori (emeritus), Biomedicum Helsinki, Helsingin yliopisto

TOIMITTAJA: NINA MALMBERG