Hyppää pääsisältöön

Kukkakärpäset ovat lentotaitureita

Kukkakärpänen pölyttää kukkaa
Kukkakärpäset ovat tärkeitä pölyttäjiä. Kuva: Risto Salovaara/Yle Kukkakärpänen pölyttää kukkaa Kuva: Yle/ Risto Salovaara kärpäset,kukat (kasvinosat),hyönteiset,pölytys,Kukkakärpäset

Lämpimänä kesäpäivänä puutarhan ja niityn kukilla käy kova hyörinä, kun kukkakärpäset pörräävät kukasta kukkaan. Ne ovat taitavia lentäjiä, tekevät nopeita pyrähdyksiä eri suuntiin ja pystyvät jopa pysymään ilmassa paikoillaan.

Kukkakärpäset imevät imukärsällään kukista mettä ravinnokseen. Suomessa on tavattu yli 300 kukkakärpäslajia. Useat lajit muistuttavat väritykseltään ampiaisia tai muita raidallisia pistiäisiä. Se on hyvä suojautumiskeino hyönteissyöjälintuja vastaan.

Kukkakärpäset ovat tärkeitä pölyttäjiä. Monien kukkakärpästen toukat syövät kirvoja ja ovat siksi myös oiva apu puutarhan tuholaistorjunnassa. Naaras saattaa munia nimenomaan kirvojen lähettyville.

Perustuu ohjelmaan: Riston luontokoulu

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.