Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Paikka hampaassa ja puruarkuus
”Kyse on alahampaasta, joka vaivasi siten, että en pystynyt puremaan sillä mitään kovaa, koska purupinta oli niin arka. Lääkärini otti siitä kaikki vanhat osat pois (amalgaamia ja vanha muovipaikka) ja siihen laitettiin väliaikainen paikka kuukaudeksi. Pystyin puremaan sillä tosi hyvin, ei mitään kipua. Menin sitten laitattamaan siihen varsinaisen paikan muovista ja heti sen jälkeen vaiva palasi, eli en pystynyt puremaan kunnolla. Hammasta on sen jälkeen hiottu kahteenkin otteeseen, ettei olisi liian korkeita kohtia, mutta se ei ole auttanut. Hammasta ei vihlo, mutta purressa sattuu. Röntgenissä ei näkynyt mitään outoa. Miksi väliaikainen paikka oli niin hyvä, että sillä olisin voinut jatkaa aivan normaalisti, mutta en uudella muovipaikalla? Olenko allerginen paikka-aineelle?”


Hammaslääkäriystäväni sanoi, että hän lähtisi ensimmäisenä etsimään pientä murtumaa. Murtuma voi olla silmällä huonosti havaittava pieni mikrofraktuura, joka purupaineen takia avautuu ja aiheuttaa kipuaistimuksen.


Hammaslääkäri yrittäisi etsiä murtumaviivaa ja sen löydettyään poraisi pois murtumassa olevan hampaan osan. Lisäksi voisi laittaa uuden väliaikaisen paikan ja antaa olla sen pitkään, vaikkapa vuoden ja kokeilla josko tilanne pysyy rauhallisena.


Usein tällaisista puruaroista hampaista irtoaa myöhemmin mikrofraktuuralinjaa pitkin pala, jolloin puruarkuus voi kokonaan loppua, ja sen voi paikata normaalisti. Joskus tuo linja etenee hampaan pulpaonteloon, siis hermoon saakka. Silloin hammas pitää juurihoitaa tai poistaa.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila