Hyppää pääsisältöön

Horrossaarnaaja Helena Konttinen

Itärajan tuntumassa Uukuniemellä viime vuosisadan vaihteessa elänyt perheenäiti Helena Konttinen tuli poikkeuksellisen kykynsä ansiosta perustaneeksi herätysliikkeen.

Horros- ja unissasaarnaajaksi sekä Karjalan naisprofeetaksi nimitetty Konttinen (1871-1916) saavutti ja julisti jumalalliset ilmestyksensä horrostilassa.

Ei-uskovaisen kodin kasvatti näki lapsena uskonnollisia unia ja kertoi niistä vanhemmilleen. Heitä Helenan silminnähden suuri tarve hengelliseen elämään pelotti ja myöhemmin he kielsivät tyttäreltään käymisen seuroissa. Helena kävi siellä kuitenkin salaa ja hankki sitä kautta lukutaidon.

Aikuisena arki oli rankkaa. Nuoruudenrakkauden kuoltua Helena nai köyhän miehen ja sai hoidettavakseen myös sairaan anoppinsa ja tämän seitsemän lasta. Köyhä mutta syvästi uskonnollinen perhe sai neljä omaa lasta.

Vuodesta 1905 alkaen Helena alkoi saavuttaa jumalallisia ilmestyksiä horroksessa. Pitkien, vuorokausia kestäneiden horrostilojen aikana hän sai mm. selityksiä Raamatun teksteihin sekä yksityiskohtaista tietoa tuonpuoleisesta. Tämä herätti huomiota, ja hänen sanansa levisivät edelleen maallikkosaarnaajien toimesta.

Profetioiden seurauksena syntyi uukuniemeläisyydeksi kutsuttu herätysliike. Konttisen kuoleman jälkeen liike toimi aktiivisesti etenkin Parikanniemen orpokotiyhdistyksessä.

Orpokoti toimi aluksi Parikanniemellä, joka on nykyisin Venäjän puolella. Vuodesta 1949 lähtien orpokoti on toiminut Ristiinassa. Nykyiseltä nimeltään yhdistys on Parikanniemisäätiö.

Teksti: Petra Himberg

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto