Hyppää pääsisältöön

Nainen, tunne taloutesi!

 

Piilokulut kuriin – kirjaa, tunnista ja tiedosta

Nordean yksityistalouden ekonomistin Anu Nummisen mukaan omaa taloutta kannattaa lähteä tarkastelemaan henkilökohtaisen budjetin, talouspäiväkirjan ja piilokulujen kautta.

– Hyvä arkipäivän työkalu talouden suunnitteluun on oman budjetin tekeminen ja kirjan pitäminen  kuluista ja menoista muutaman viikon ajan. Kuinka paljon rahaa tulee, mihin sitä menee? Yleensä ihmiset yllättyvät siitä, kuinka paljon pieniin asioihin kuten esimerkiksi joka päivä ostettuun cafe latteen tai iltapäivälehteen kuluu rahaa. Etenkin, jos maksaa käteisellä, rahat vain katoavat kukkarosta. Huomaan usein itsekin, että pankkikortilla maksaessani mietin ostopäätöstä tarkemmin.

Talouspäiväkirjaan merkitään asuntokulut ja kuukausittaiset menot, jotka muodostavat talouden perusbudjetin. Sen jälkeen kirjataan ylös jokainen arkipäiväinenkin ostos vähintään kahden viikon ajalta. Kortilla maksettaessa kirjanpidon voi tietenkin jälkikäteen tarkistaa suoraan omalta tiliotteelta. Tavasta riippumatta tulokset ovat usein yllättäviä.

– Kirjaa pitämällä tulee tietoiseksi siitä, mitkä ovat oman rahankäytön sokeat pisteet. Siinä ei ole mitään vikaa, jos haluaa sijoittaa joka päivä mukilliseen kahvia tai ostaa lehden, mutta kuukaudessa summa voi kasvaa isoksi ja tavasta on hyvä olla tietoinen. Etenkin, jos talous on tiukilla.

Useasti talousongelmat alkavat juuri siitä, että käyttäjä ei itse tiedä, mihin hänen rahansa kuluvat. Toinen yleinen ongelma kotitalouksissa on vararahaston puute. Anu suosittelee kaikille ainakin pienen varasumman keräämistä yllättävien kulujen varalle. Sopiva summa vararahastoksi voi olla esimerkiksi kahden kuukauden palkka – sillä pärjää alkuun, jos sairastuu, työpaikka menee alta tai autoon on uusittava vaihdelaatikko.

Säästötiliä kerryttämällä voi tehdä myös haaveista hiljalleen totta. Säästämistä ei kuitenkaan kannata jättää sen varaan, mitä tilille sattuu kuukaudessa jäämään.

- Pitää tehdä tietoinen päätös säästämisen aloittamisesta ja siirtää summa heti palkkapäivänä esimerkiksi toiselle tilille. Kannattaa myös miettiä itselleen syy siihen, miksi säästää. Olipa syy mikä tahansa, oman eläkkeen turvaaminen, lomamatka, tuleva putkiremontti tai keittiön uusiminen, se motivoi pitämään päätöksestä kiinni.

 

Oman talouden turvaaminen pitäisi olla jokaisen henkilökohtainen tavoite

Pitää paikkansa tai ei, että naisen euro on Suomessa 80 senttiä ja risat, ainakin vuosiansiotuloissa nainen jää keskimäärin miestä paljon matalammalle. Parisuhteessa on Anun mukaan reilua, että molemmat osapuolet maksavat osansa kuluista nettotulojen mukaan. Jos toinen ansaitsee enemmän, hän myös maksaa yhteisistä kuluista suhteessa enemmän.

Lisäksi Anu muistuttaa, että yhteisen omaisuuden pitää aina olla kirjattu molempien nimiin.

– Parisuhteissa saattaa joskus käydä niin, että auto ja asuntolaina ovat miehen nimissä ja hän maksaa niitä, kun nainen taas käy ruokakaupassa ja maksaa talouden menot. Mutta entäs sitten, jos tulee ero?

Avioeron sattuessa noin puolet miehistä uskoo pystyvänsä pitämään asunnon. Naisista vain alle kolmasosa kykenisi jäämään nykyiseen asuntoonsa eron sattuessa. Myös puolison kuollessa, jäädessä työkyvyttömäksi tai työttömäksi, tilanne näyttää erityisen synkältä naisen kannalta.

- Tekemissämme tutkimuksissa tuli hyvin esiin sukupuoliero, joka vaikuttaa siihen, että nainen on miestä paljon heikommassa asemassa avioeron, puolison sairastumisen tai muun vastaavan yllättävän tilanteen sattuessa. Naisten pitäisi kuitenkin ymmärtää ottaa itse vastuu omasta toimeentulostaan ja huolehtia, että heillä on myös itsellään tuloja ja perheessä on vakuutus- ja eläketurva huomioitu siten, että nainen selviää tarvittaessa omillaankin kaikissa tilanteissa.

Jos toinen puoliso jää vuosiksi kotiin hoitamaan lapsia tai mahdollistaa kumppaninsa urakehityksen esimerkiksi muuttamalla tämän mukana ulkomaille, hänelle pitäisi Anun mukaan ehdottomasti maksaa yksityistä eläkettä. Yksityinen eläke turvaa sen, ettei tämä jää taloudellisesti aivan puille paljaille, jos tienaava puoliso jättää, kuolee tai tulee muuten kyvyttömäksi huolehtimaan perheen toimeentulosta.

Jostain syystä naiset eivät kuitenkaan pidä huolta omasta edustaan yhtä ahkerasti kuin miehet.
Jostain syystä naiset eivät kuitenkaan pidä huolta omasta edustaan yhtä ahkerasti kuin miehet. Nordeassa tehtyjen tutkimusten mukaan esimerkiksi noin joka neljäs nainen ei osaa lainkaan arvioida sitä, mikä olisi vuositasolla tyydyttävä tuotto hänen omille säästöilleen ja sijoituksilleen. Vastaavasti naiset lukevat talouslehtiä ja etsivät taloutta koskevaa tietoa verkosta huomattavasti miehiä vähemmän.

– Naiset eivät jaksa tai halua ottaa asioista selvää yhtä innokkaasti kuin miehet. Oman talouden turvaamisesta on kuitenkin jokainen henkilökohtaisesti itse vastuussa , Anu muistuttaa.

 

Linkit:

Kommentit