Hyppää pääsisältöön

"Iso viulu — kaks sataa" on hersyvä satiiri ikuisen ylioppilaan elämästä

Daniel Katzin raikkaan ja oivaltavan kaksiosaisen tv-satiirin keskiössä on ihmistieteiden opintojaan venyttänyt Mikko Papiross, joka parhaansa mukaan yrittää sopeutua sekä avioliittoon että tehokkuusyhteiskuntaan.

Mikko (Heikki Kinnunen) on humanisti, eikä hänellä olisi kiirettä työelämään. Vaimon (Marja Packalén) työ ei kuitenkaan riitä elättämään koko perhettä. Kielitaitoinen mies saa nopeasti töitä ranskan tulkkina. Yrityksen toimenkuva osoittautuu kuitenkin arveluttavaksi ja Mikko päättää irtisanoutua tehtävistään.

Mikko palaa yliopistolle ja tutustuu lähemmin estetiikan luennoilla tapaamaansa Maijaan (Rita Polster). Maijankaan elämä ei ole ongelmatonta. Maijan kämpillä heitä odottaa yllätys.

Mikko hakee ja saa jälleen uusia töitä. "Virka, johon teidät on valittu, on aina ollut olemassa." Arkistonhoitajan apulaisen toimi ei täysin tavanomaisessa virastossa päättyy suureen pamaukseen.

Mikko hakee basson kanista ja palaa kotiin. On aika tehdä päätöksiä vaimon kanssa.Valikoituja vaiheita Mikon matkan varrelta:

Tekijät ja näyttelijät

Daniel Katz (käsikirjoittaja)
Eila Arjoma (ohjaaja)
Ilkka Vuori (äänisuunnittelija)
Juhani Heikkonen (kuvaussuunnittelija)
Juhani Pirskanen (lavastussunnittelija)
Kalevi Rothberg (musiikin suunnittelija)
Reijo Rinne (leikkaaja)
Ulla-Maija Alppi (kuvaussihteeri)

Heikki Kinnunen (Mikko Papiross)
Marja Packalén (Hanna)
Maija Ijäs (Juri)
Soli Labbart (Mikon äiti)
Ilmari Aarre-Ahtio (Hannan isä)
Kaarina Vahtonen (naaapuri)
Heidi Krohn (englanninkielen lehtori)
Jarmo Alonen (Heikko)
Rita Polster (Maija)
Esko Salminen (johtaja Pampucci)
Pertti Palo (varajohtaja)
Aulis Hämäläinen (henkilöstöjohtaja Rossignol)
Matti Brandt (teknikko Pompiere)
Paavo Takkinen (piirtäjä Clandestin)
Ahti Kuoppala (johtaja Räävälä)
Veikko Mylly (työnjohtaja Loponen)
Esko Pesonen (oikeusneuvos Karpén)
Heikki Alho (varatuomari Barnabas)
Inka Maattola (rouva Kluster)
Liisi Tandefelt (neiti Kessu)
Olavi Levula (johtaja Sima)
Jukka Sipilä (johtaja Rikkilä)
Olavi Ahonen (estetiikan professori)
Leena O. Virta (Maila-Talvikki)
Esa Heiska (ylioppilas Blomsterkranz)

Kommentit
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.