Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kodinkoneet hajoavat nopeammin kuin ennen – valmistaja lupaa keskihintaisen pesukoneen kestävän 5-7 vuotta

Kuningaskuluttajan saamassa palautteessa arvellaan, etteivät kodinkoneet ole yhtä kestäviä kuin vielä parikymmentä vuotta sitten. Kysyimme asiaa sekä kuluttajilta, valmistajilta että korjaajilta. Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että kodinkoneilta edellytetään nykyisin vain parin vuoden käyttöikää.

Ennen olivat ompelukoneetkin parempia. Näin uskotaan ainakin Suomen Lähetysseuran perustaman ompeluseuran tiloissa. Viime syksynä perustettu Ompeluseura tekee vaatteita kierrätyskankaista ja kerää varoja kehitysyhteistyöhön. Ompelukoneet on saatu lahjoituksina ja joukosta löytyy laadukkaita koneita aina 1950-luvulta lähtien.

- Vanhat ompelukoneet ovat kestäviä, koska ne ovat mekaanisia. Hajoavia osia on yksinkertaisesti vähemmän, sanoo seuran vetäjä Tanja Hirvilammi.
Ompelukoneet eivät kuulu ihan jokaisen kodin varustukseen, mutta niiden kautta saa hyvä kuvan siitä, miten kodinkoneiden valmistus on vuosikymmenien aikana muuttunut. Ominaisuuksia ja elektroniikkaa uusista koneista löytyy enemmän, mutta kestävyyteen kiinnitetään huomiota aikaisempaa vähemmän.


Satasen markettikone hajoaa parissa vuodessa

Kun näitä koneita hankittiin, saattoi kuluttaja sijoittaa niihin pienen omaisuuden. Eivät hyvät koneet nykyisinkään halpoja ole, mutta marketin hyllystä saa ompelukoneen jopa alle satasella. Miksi ei siis ostaa halvinta mahdollista konetta? Kuluttajalla on harvoin mahdollisuutta katsoa kaupassa ostamansa koneen sisään. Siksi annoimmekin satasen markettikoneen kokeneen korjaajan arvioitavaksi.
- Tässä hammastus on pyramidi –tyyppinen ja se valmistetaan suhteellisen pehmeästä metallista, sanoo Espoon Koneen kokenut korjaaja ja kauppias, Ilkka Paasikivi.
- Mikäli tässä sukkulapesän radassa ei ole kunnon hiontaa, niin tämä sukkulapesän liikkuminen ja ompeleminen on aina vaikeaa.
Kuluttajalle tarjotaan usein halpaa pakettia, joka näyttää päällepäin hyvältä, mutta ratkaisevissa osissa on tingitty. Näin kone toimii muutaman vuoden, eikä sitä enää kannata korjata, sillä uuden laitteen saa samalla hinnalla.
- Vanhan ajan ompelukone kesti yleensä sen 30 vuotta, parhaimmillaan jopa 50 vuotta. Nämä nykyajan markettikoneet ovat aika heikkolaatuisia, kestävät korkeintaan sen pari vuotta, Paasikivi toteaa.


Huonolaatuisia kodinkoneita myydään yhä enemmän

Ompelukoneet ovat vain yksi esimerkki kodinkoneiden laadun heikentymisestä. Sama huonosti kestävien tuotteiden valmistus on yleistynyt muuallakin. Harva asia nykyisin on yhtä helppoa, kuin löytää huonosti kestävä kodinkone. Halvalla ei nimittäin saa laatua, ja silti pesukoneita, jääkaappeja ja ompelukoneita saa paljon halvemmalla kuin aikaisemmin.

Olisipa asia vain näin yksinkertainen. Kuningaskuluttaja saa jatkuvasti postia, joissa kerrotaan kalliista laitteista, jotka poksahtavat parin vuoden käytön jälkeen. Ennen pesukoneet kestivät 20 vuotta, mutta eivät enää. Kuinka kauan keskihintaisen pesukoneen pitäisi kestää?

- Keskimääräisen eliniän lupaaminen tämmöiselle on aika vaikeata, mutta kyllä keskihintaisen pesukoneen niin viidestä seitsemään vuoteen pitää kestää, sanoo UPO Kodinkoneiden toimitusjohtaja Timo Laatikainen.

UPOssa myönnetään, etteivät nykyiset koneet ole yhtä kestäviä kuin aikaisemmin.
- Jos kuluttajat haluavat halpoja pesukoneita, niin kyllä niitä varmasti joku myös tekee, kertoo Laatikainen.
Kestävä pesukone ei edelleenkään ole halpa. Kestävyyteen vaikuttavat ominaisuudet löytyvät koneen sisältä, eikä moni myyjä osaa niistä edes kertoa. Laatikainen kuitenkin esittelee, mitkä ovat pesukoneen kestävyyteen vaikuttavat osat.

- Täällä on neljä iskunvaimenninta, kun aika monessa, varsinkin halvemmassa pesukoneessa, siellä on kaksi niitä, jonka seurauksena se joudutaan roikottamaan täältä ylhäältä koneen rungosta.

Tässä hyviä aseita kuluttajalle, joka harkitsee seuraavan pesukoneen hankintaa. Muista kysyä ainakin, mistä materiaalista rumpu on tehty ja montako iskunvaimenninta sen alta löytyy. Paremmissa pesukoneissa rumpu on tehty ruostumattomasta teräksestä, halvimmissa taas muovista.


Tuotemerkki ei ole laadun tae

Maksamalla enemmän saa siis laatua. Kuluttajan kannalta on kuitenkin melkoisen järkyttävää, että saman valmistajan koneiden oletetut käyttöiät vaihtelevat – kalliille pesukoneelle luvataan parikymmentä vuotta, halvalle vain pari vuotta käyttöikää.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tutkija Mikko Jalas puhuu brändipääoman rahastamisesta. Sama valmistaja voi tehdä erilaatuisia tuotteita, eikä kuluttaja osaa erottaa niitä toisistaan.
- On useita esimerkkejä, joissa hyvälaatuisen tuotteen tai brändin vierelle tuodaan huonolaatuinen tuote ja tämä on usein se, jolla voitot tehdään, toteaa Jalas.

Kuluttajan ei kannatakaan tuijottaa pelkkää tuotemerkkiä. Tässä muutama neuvo: varmista koneen takuuaika – Suomen laki ei nimittäin takaa automaattista turvaa takuuajan jälkeen. Varmista myös, että laitteelle on saatavilla korjaukseen vaadittavia varaosia – näin tulee lain mukaan olla. Epäselvissä tapauksissa ota yhteys Kuluttajariitalautakuntaan.

Joonas Turunen / Kuningaskuluttaja

Linkit:

Kuluttajariitalautakunnan internet-sivuilta löydät toimintaohjeet kiistatilanteita varten.

Suomen Lähetysseuran ompeluseura.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.