Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Veitsenteroittimet testissä

Ruuanlaiton ammattilaiset teroittavat veitsensä teroituspuikoilla. Jos tähän ei taito tai uskallus riitä, veitsien teroittamiseen on olemassa helpompiakin konsteja. Kotikäyttöön tarkoitetut veitsenteroittimet toimivat joko lihasvoimalla tai sähköllä.

Erilaisia teroittimia

Valitsimme testiin neljä keskenään mahdollisimman erilaista teroitinta.
Fiskarsin teroitin on kooltaan pieni, tiskipöydän laatikkoon sopiva malli. Teroittimessa on kapeahko hahlo, jossa veistä liikutetaan edestakaisin vedoin. Hahlossa pyörivät keraamiset kiekot, joiden tehtävänä on hioa veitsen terästä epätasaisuudet pois.

Chef´s Choice on Fiskarsin tapaan pieni teroitin. Siinä on kaksi keinotimanttipäällysteistä hahloa. Karkeammassa hahlossa tylsän veitsen voi hioa ns. uuteen terään. Tämä hionta poistaa veitsen terästä hiukan metallia. Hienommassa hahlossa viimeistellään teroitus eli ns. hoonatan veitsi. Jos veitsi on vain hiukan tylsä, sitä ei kannata kuluttaa turhan karkealla hionnalla. Usein pelkkä hoonauskin riittää.

Vulkanus poikkeaa ulkonäöltään muista. Se on melko isokokoinen, pöydällä pystyssä seisova teroitin. Toimintaperiaate on sama kuin Chef´s Choicessa, mutta Vulkanuksessa teroittamisen voimaa säädellään veitsen asentoa muuttamalla.

OBH Nordica on testin ainoa sähköllä toimiva laite. Siinä teroittamisen hoitavat vinhasti pyörivät keraamiset puikot, joiden välissä veistä vedetään. OBH Nordikan periaate on sama kuin Fiskarsin teroittimen: se lähinnä tasoittaa veitsen terän epätasaisuuksia, ei poista metallia.

Pekka Hassinen Katriina Juva ja Tiiu Kyllönen_Kuva YLE Teroittimien testaajiksi lupautui kolme opiskelijaa. Tiiu Kyllösellä, Katriina Juvalla ja Pekka Hassisella on hiukan tuntumaa veitsen käyttöön: he kuuluvat Hämäläisen osakunnan kokkikerhoon.


Testivarusteiksi veitsiä ja paperia

Teroitettavaksi saimme tylsiä veitsiä Espan kokkikoulusta ja Yleisradion työmaaruokalasta. Veitset olivat tavallisia kokkiveitsiä, kaikki samaa merkkiä.

Teroittimien käyttöohjeissa annetaan suosituksia siitä, kuinka kauan veistä pitää teroittaa. Teroittamisen tarve riippuu tietysti veitsen tylsyydestä, joten terävyyttä voi joutua testaamaan jo kesken hionnan. Veitsen terävyyden voi tarkistaa esimerkiksi A4-paperiarkin avulla. Tylsällä veitsellä paperia ei saa kunnolla halki. Kun veistä on teroitettu tarpeeksi, se halkaisee paperiarkin helposti ja siististi.


Fiskars vaatii pitkän teroituksen

Fiskars Fiskarsin pakkauksessa suositellaan veitsen teroittamiseen 4-5 edestakaista vetoa. Pakkauksen sisältä löytyy toinen käyttöohje, jossa suositeltujen vetojen määrä tuplaantuu kymmeneen. Meidän veitsillemme ei tämäkään riittänyt. Testaajat joutuivat hinkkaamaan veistä teroittimessa todella kauan, ennen kuin riittävä terävyys saavutettiin. Teroittamiseen käytettiin useita kymmeniä vetoja.

Fiskarsin teroitin oli kädessä vakaa ja teroittaminen testaajien mielestä helppoa. Hyvä puoli on sekin, että Fiskarsilla voi teroittaa myös sahateräiset leipäveitset.


Chef´s Choice on monipuolinen

Chéf´s Choice Chef´Choicen teroittimella onnistuu paitsi tavallisen veitsen, myös puukon, kirveen tai ongenkoukkujen teroitus. Hahlojen lisäksi teroittimen päällä on timanttilevy, jota vasten kirvestä voi hioa. Ongenkoukkujen teroitus onnistuu levyssä olevassa koukku-urassa. Teroitin olisikin omiaan vaikkapa retkeilijän käyttöön. Testaajista tämä miellytti erityisesti Katriinaa.

Sahateräisiä veitsiä Chef´s Choicella ei kuitenkaan voi teroittaa.

Pekan kädessä Chef´Choice tuntui hiukan huterammalta kuin Fiskars. Teroitus onnistui kuitenkin loppujen lopuksi hyvin.


Vulkanus sopii vain isoon keittiöön

 Vulkanus Vulkanus on selvästi suurempi teroitin kuin Fiskars ja Chef´s Choice. Tiiun mielestä se oli jopa liian suuri ainakin opiskelijan pieneen keittiöön.

Katriina ei saanut Vulkanuksesta kunnon otetta. Hän pelkäsi sormiensa puolesta. Kun teroittimeen tarttuu, sormet joutuvatkin melko lähelle veitsen terää.

Pekka ei useista yrityksistä huolimatta onnistunut saamaan testiveistä teräväksi Vulkanuksen avulla. Muutaman ensimmäisen vedon jälkeen veitsi tuntui muuttuvan jopa entistä tylsemmäksi!

Vulkanuksen maahantuoja arvioi, että vika saattoi piillä teroitettavassa veitsessä. Jos veistä on aikaisemmin teroitettu esimerkiksi moottoroidulla teroittimella, se on saattanut kuumentua liikaa. Kuumentumisen seurauksena veitsi voi karkaistua niin kovaksi, ettei siihen enää mikään teroitin pysty. Testiveitsemme historiaa emme pystyneet tarkistamaan.

Vulkanuksella voi teroittaa myös sahateräiset veitset.


OBH Nordica syö sähköä

OBH Nordica Testaajistamme erityisesti Tiiu paheksui sitä, että OBH Nordica toimii sähköllä. Hänen mielestään sähkökäyttöinen teroitin on suorastaan turhaa fiilistelyä, kun käsivoimillakin veitsen saa teräväksi.

Pekan mielestä isokokoinen ja kiiltävä teroitin oli lähinnä sisustuselementti. Sitä ei voi heittää laatikon perälle tai ottaa mukaan retkireppuun.

OBH Nordican hampaiden väliin ei voi sahateräistä veistä työntää. Sahalaita hioutuisi helposti pois.


Kaikki teroittimet teroittivat

Lopuksi teroittimien tehoa arvioitiin tomaatteja siivuttamalla. Tiiun ja Katriinan mielestä Fiskars oli teroittanut veitsen terväsimmäksi, Pekan suosikki oli Chef´ s Choice.

Lukuunottamatta Pekan tylsäksi jäänyttä Vulkanus-veistä erot olivat kuitenkin pieniä. Meidän veitsemme saatiin suht´ koht´ teräviksi kaikilla teroittimilla.

Voiton testissä vei näppärän kokoinen ja monipuolinen Chef´s Choice. Sen ainoa huono puoli oli se, ettei leipäveitsien teroittaminen onnistu. Koska Fiskarsin teroittimessa on vain yksi hahlo ja se lähinnä siloittelee veitsen terää, pelättävissä oli, että hyvin tylsät veitset eivät sillä teroittuisi. Meidän veitsiimme Fiskarsin teho kuitenkin riitti.

Vulkanus jäi testin hännille, osittain ehkä ilman omaa syytään.

Hintoja tarkastellessa näkee sen, että kohtuullisen teroittimen voi saada halvallakin.

tuote pisteet hinta/€
Chef´s Choice 4.0 16,00
Fiskars 3.0 12,95
OBH Nordica 2.0 59,95
Vulkanus 1.7 59,00

Pisteet 1-5.


Virpi Väisänen, Kuningaskuluttaja, TV1

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.