Hyppää pääsisältöön

Muuttuvat ammatit

Työ muuttuu tekniikan kehityksen myötä jatkuvasti. Monia ammatteja pidettiin "tulevaisuuden työnä", alana jolla riittää töitä pitkään. Useat ammatit kuitenkin katosivat tai muuttuivat rajusti muutamassa vuosikymmenessä, tekniikan kehittyessä ja lakien muuttuessa.

Tietotekniikan ensimmäinen merkittävä tallennusväline reikäkortti poistui käytöstä jo 1980-luvulla, jolloin myös reikäkortinlävistäjien työ katosi. Monet muutkin alkuaikojen tietotekniikkatyöt katosivat automaation myötä.

Työ on muuttunut myös monella perinteisen alan edustajalla. Maanviljelyssä koneet ovat korvanneet hevoset, lääkärit leikkaavat 2000-luvulla robottiteknologiaa hyödyntäen ja koneet pakkaavat makeiset ihmisten puolesta.

Henkisen ja ruumiillisen työn tekijöitä leikkeessä pohditaan, voiko uudet työnimikkeet todella jakaa karkeasti joko henkiseen tai ruumiilliseen työhön.

Vanhoista ammateista ja ammattien arvostuksesta kertovassa ohjelmassa kerrotaan suomalaisen yhteiskunnan kerrostuneisuudesta, työnjaosta sekä eri ammattien sosiaalisesta arvostuksesta. Ongelmat tuntuvat olevan samankaltaisia kuin 2000-luvulla, vaikka ammattien työnkuvat ovatkin muuttuneet huomattavasti.

Aina työnkuvan muuttumisen taustalla ei ole vain tekniikan kehittyminen, vaan työmahdollisuuksia muokkaa myös lait ja asetukset. Esimerkiksi suomalaista perinnejuomaa sahtia sai vuonna 1987 valmistaa ilman Alkon lupaa vain omaan käyttöön. Myymiseen tarvittiin oma lupansa, joka oli anottava jokaiselle anniskelu kerralle erikseen. Sahtia ei saanut siis hanasta joka päivä, edes Joutsassa.

Teksti: Heidi Tetri