Hyppää pääsisältöön

Tokion järistys oli talouden uhkakuva 1991

1990-luvulla tiedemiehet pelkäsivät maan tärähtelevän pian Tokiossa. A-studion juttu kertoo, miten maanjäristyksiin varauduttiin vuonna 1991. Voimakkaan järistyksen ennustettiin myllertävän koko maailman rahamarkkinat.

Japani on järistysherkkää aluetta, sillä mannerlaatat törmäävät toisiinsa sen rannikon edustalla. Maanjäristyksiä ei voida estää, mutta niitä voidaan ennustaa.

Vuonna 1923 140 000 ihmistä kuoli, kun voimakas maanjäristys tuhosi suuren osan Tokiosta. Vielä 20-luvulla Tokiossa oli vain pari miljoonaa asukasta, kun 1990-luvulla asukkaita oli jo yli 30 miljoonaa.

Vuoden 1923 katastrofin jälkeen pelastautumisharjoitukset ovatkin olleet Japanissa jokavuotisia. Katastrofivalmiutta testataan joka vuosi syyskuun ensimmäisenä päivänä. Harjoituksessa junat suistuvat raiteiltaan ja vanhainkoteja evakuoidaan.

Vuonna 1991 Japanin viranomaiset vakuuttivat, että Tokion kaupungintalo ja pilvenpiirtäjät kestävät millaisen järistyksen tahansa. Myös moottoritieliittymät olivat vahvempia kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa San Franciscon järistyksessä tuhoutuneet.

Tokion katastrofintorjunnan johtokeskus oli otettu vasta käyttöön syksyllä 1991. Johtokeskus oli tuolloin maailman nykyaikaisin. Aiheeseen paneutunut tiedetoimittaja Peter Hadfield kuitenkin varoitti, että jos järistys on suoraan Tokion alla, ei varoitusaikaa jää lainkaan.

A-studion toimittajan Yrjö Länsipuron mukaan Tokion järistys vuonna 1923 oli teknologian ja talouden tasolla vain Japanin ongelma. Mutta jutunteon aikaan 1991 uuden mahdollisen maanjäristyksen uskottiin koskevan jo koko maailmaa.

Tokion Deutsche Bankin talousstrategin ennustuksen mukaan Tokiossa sattuva voimakas maanjäristys myllertäisi koko maailman rahamarkkinat. Japanilaiset sijoittajat vetäisivät rahansa Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta, jotta Japanin jälleenrakennus lähtisi käyntiin. Korot nousisivat pilviin ja koko maailman talous menisi sekaisin, kunnes jälleenrakennus saataisiin muutaman vuoden kuluessa hyvään vauhtiin.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä