Hyppää pääsisältöön

Millenniumin alla suomalaiset alkoivat hamstrata jodia

Pelko vuosituhannenvaihteen mukanaan tuomista ydinvoimalaonnettomuuksista aiheutti joditablettien ostoryntäyksen joulukuussa 1999.

Vuosituhannenvaihteen pelättiin aiheuttavan katkoksia tietojärjestelmissä ja voivan sitä kautta aiheuttaa jopa ydinvoimalaonnettomuuden.

Vaikka yleinen mielipide kauhuskenaariolle naureskelikin, suuntasi moni suomalainen joulukuussa apteekkiin jodiostoksille. Muutamassa päivässä myytiin yli miljoona tablettia, kolmen vuoden varastot tyhjiksi.

Ostoryntäys paljasti, että tosipaikan tullen ei tabletteja Suomessa riitä kaikille. Lisäksi niiden valmistus on maassamme vain yhden lääketehtaan varassa.

Moni täydensi jälleen jodivarastojaan maaliskuussa 2011, jolloin maanjäristykset ja tsunami aiheuttivat vakavia ongelmia ydinvoimaloille Japanissa.

Asiantuntijoiden mukaan mahdollisella ydinvoimalaturmalla Japanissa ei kuitenkaan olisi vaikutuksia Suomessa.

Tietolaatikko

Ydinonnettomuudessa ympäristöön vapautunut radioaktiivinen jodi pääsee hengitysilman kautta verenkiertoon ja sieltä kilpirauhaseen. Kilpirauhaselle näin aiheutunut säteilyannos lisää kilpirauhassyövän riskiä. Lasten riski on suurempi kuin aikuisten.
Joditabletti estää radiojodin imeytymisen kilpirauhaseen ja antaa täten tehokkaan suojan kilpirauhassyöpää vastaan. Se ei suojaa muilta radioaktiivisilta aineilta tai ulkoiselta säteilyaltistukselta.
Ollakseen tehokkaita on tabletit nautittava oikeaan aikaan ja vasta kun viranomainen on erikseen kehottanut ottamaan niitä.
Joditablettien tarpeeton syönti ei hyödytä käyttäjäänsä mutta saattaa aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten ihoreaktioita ja vatsavaivoja.

Lue lisää:

Toimittaja kertoo Y2K:sta kynttilän ja radion äärellä.

Y2K uhkasi nollata vuosisadan

Pysähtyykö autosi? Sekoaako videolaitteesi? Hyytyykö mikroaaltouunisi? Vuosituhannen vaihteessa maailmanlaajuiseksi huoleksi nousi tietotekniikan muisti. Lukuisien tarkistuksien ja testauksien jälkeen kaikki ei siltikään ollut aivan varmaa.

Lue lisää:

Vuosituhannen vaihteen juhlintaa Senaatintorilla 31.12.1999.

Millenniumin juhlintaa

Vuosituhannenvaihdetta odotettiin jännityksellä. Millenniumia juhlittiin mahtavilla ilotulituksilla eikä pelätty vuodenvaihde aiheuttanut ongelmia.

Keskustele