Hyppää pääsisältöön

Miten muoti syntyy?

Muodin synty, Tiia Vanhatapio. Kuva: Yle

Muoti suunnittelijan ja sisäänostajan silmin

Erityisesti cocktailmekoistaan tunnetuksi tullut, nuoren suunnittelijapolven kärkinimi Tiia Vanhatapio ei arastele puhua rakkaan bisneksen raadollisesta arjesta.

Tiian mielestä muotibisneksen arki on kovaa työtä.

- Täytyy miettiä, että löytyy oikeat markkinat eikä saa menettää taiteellista visiotaan. Samalla pitää muistaa, että taloustilanteella ja muodilla on suhde: laskukauden aikana halutaan turvallisuutta ja varmuutta.

Vanhatapio ei halua luoda kertakäyttömuotia.

- Onneksi ihmiset kaipaavat vaihtelua, mutta voivat uutta ostaessaan tehdä erilaisia valintoja: kestävästi muotoiltu vaate kestää aikaa.

Muotiblogeja Vanhatapio puolustaa kuluttajan kannalta:

- Muotiblogit ovat kuluttajan kannalta hyvä asia, ne jakavat nopeasti tietoa uutuuksista.

Seppälän tuotepäällikkö Eija Silvennoinen vastaa nuorisovaatebrändi Linkistä. Sisäänostajat toimivat yhteistyössä suunnittelijoiden kanssa: Seppälä ei osta valmiita vaatteita ulkopuolelta, vaan suunnittelutyö tehdään talon sisällä.

Tuotteen kaari suunnittelupöydältä kauppaan koostuu monesta vaiheesta: suunnittelija ja sisäänostaja tekevät yhteistyötä ja ostaja hankkii vaatteen. Vuodessa Seppälä tuottaa 12 mallistoa, jokaisessa 25 - 40 vaatetta.

- Muotibisneksen arki ei ole pelkkäää skumpan siemailua catwalkin laidalla, vaan paljon työtä, sanoo Silvennoinen.

Muotimaailma on muuttunut rajusti viimeisen kymmenen vuoden aikana netin myötä.

- Netin ansiosta kaikki maailman muodit ovat suomalaisen kuluttajan saatavilla, Seppälän kaltaisten liikkeiden pitää reagoida nopeasti, jos huomaa, että joku trendi nousee esiin.


Mitä muoti on?

Elämme muodin ympäröiminä, eikä kulttuurissamme kukaan pääse muodin ulkopuolelle: tahallinen muotivastaisuuskin on kommentti muotia kohtaan.

Yksinkertaisimmillaan muodin voisi määritellä jonakin aikakautena suosiossa olevaksi tyyliksi tai suuntaukseksi. Muoti on jatkuvasti tulossa, eikä koskaan täysin läsnä, se elää jatkuvassa aaltoliikkeessä. Ensin tulevat ensimmäiset hiljaiset signaalit, joita tulkitsevat edelläkävijät; tämän jälkeen suuri massa omaksuu suuntauksen, ja ilmiön yleistyessä sen uutuudenviehätys vähenee, ja tilalle syntyy jotakin uutta.

Muodilla on valtava energisoiva voima, se sytyttää ihmisiä ja antaa mahdollisuuksia itseilmaisuun ja vaihteluun.
Muoti muuttuu, sillä maailma ympärillämme muuttuu koko ajan - muoti ei synny tyhjiössä, vaan suhteessa sitä ympäröivään todellisuuteen. Muoti tulkitsee aikaa ja ilmaisee visuaalisesti, eri muotojen, värien ja materiaalien avulla, aikansa (usein tiedostamattomiakin) psykologisia, kulttuurisia, taloudellisia ja poliittisia virtauksia. Esimerkiksi 1900-luvun mittaan muoti on ollut mukana tulkitsemassa muuttuvaa naisen
roolia ja 1960-luvulla muodin muutokset heijastivat länsimaisen yhteiskunnan rajua murrosta.

Muoti kiehtoo ihmisiä valtavasti - mutta syyksi siihen on vaikea löytää yhtä tyhjentävää vastausta. Muodilla on valtava energisoiva voima, se sytyttää ihmisiä ja antaa mahdollisuuksia itseilmaisuun ja vaihteluun.

Monille vaihtuvat vaatesesongit aiheuttavat ahdistusta, sillä takaraivossa jäytää pelko, pysyykö kelkassa, vai onko ihan out. Mutta jos muoti on ajan tulkintaa, se antaa jokaiselle mahdollisuuden tulkita nykyhetkeä omasta näkökulmastaan ja ilmaista pukeutumisellaan juuri omaa itseään.

Asian voi ajatella vaikkapa niin, että meissä jokaisessa on sekä pysyviä että muuttuvia ominaisuuksia - miksi tämä ei saisi näkyä myös pukeutumisessa? Pysyvyyttä voi ilmentää asuilla, jotka pysyvät suosikkeina vuodesta toiseen, ja vaihtuvuutta ilmentää esimerkiksi uusin asustein. Ja kuuluisan muotivalokuvaajan Cecil Beatonin sanoin: "Kaikkein muodikkaimmat ihmiset ovat muodin yläpuolella."

Puoli seitsemän -ohjelman muotiviikko 15.-18.3.2011 TV1 ja Yle Areena!

Katso Puoli seitsemän -klipit: suunnittelija Tiia Vanhatapio ja Seppälän tuotepäällikkö Eija Silvennoinen kertovat muodista:

Puoli seitsemän 15.3.2011 Miten muoti syntyy? (toimittaja Hanna-Mari Hoikkala):

Linkit:

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Aamusydämellä: Tatuoidut

  Tatuoinneista on tullut valtakulttuuria.

  Tatuoinnit olivat aiemmin merimiesten ja vankien alakulttuuria, mutta nykyisin niistä on tullut osa valtakulttuuria. Yksittäinen tatuointi ei enää edes herätä huomiota, mutta jos tatuoinnit peittävät lähes koko kehon, on kyseessä vakavampi harrastus. Anu Lehtiölle ja Antti Räisäselle oma keho on taideprojekti.

 • Aamusydämellä: Koukussa kauneuteen - 30.03.2014

  Erilaisista kauneusleikkauksista ja muista esteettisistä hoidoista on tullut sosiaalisesti hyväksytympiä ja sitä kautta myös yleisempiä. Kynnys leikkauksiin on laskenut ja usein yksi leikkaus johtaa toiseen. Kokemuksistaan kauneuskirurgiasta ja niiden suhteesta itsetuntoon kertovat Minna Klintrup (vas.) ja Jannika Peltonen.

 • Kuka sinun vaatteesi on tehnyt?

  Vaateteollisuus etsii uusia, kestävämpiä materiaaleja ja kuluttaja etsii eettisiä vaatteita. Vaatekaupassa on käynnissä sama murros kuin ruokakaupassa: yhä useampi haluaa entistä parempaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tyyli

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Hame vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista

  Persoonallisen ja ekologisen hameen ohjeet.

  Vanhoja kanavatyötauluja saa kirpputorilta muutamalla eurolla, ja niitä voi uusiokäyttää vaatteiden somisteina. Näin syntyvät vaatteet ovat sekä persoonallisia että ekologisia! Vanhoista pöytäliinoista ja kirjontatöistä voi ommella vaikkapa hameen.

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä on suora teemalähetys kierrättämisestä

  Ruokaa, muotia ja asiantuntevia ihmisiä - kierrätysteemalla.

  Mikä luokitellaan jätteeksi ja miten suhtaudumme jätteeseen? Heitätkö sinä täysin ehjiä vaatteita roskiin - tai pois 20 kiloa ruokaa vuodessa? Miten tunnollisesti me suomalaiset kierrätämme jätteitämme? 6. syyskuuta, suorassa lähetyksessä valotetaan aihetta eri näkökulmista. Teemaa mukaillen iltaan mahtuu niin ruokaa, muotia kuin asiantuntevia vieraita.

 • Harmaan charmin voittokulku

  "Kun ei pukeudu kuin muut, ei tarvitse ajatella kuin muut."

  Kun täytin 30 vuotta, syntymäpäiväkutsussani oli Iris Apfelin kuva ja teksti: "ikääntyminen on etuoikeus". Ja etuoikeus se toden totta tuntuu olevan, kun seuraa, miten ikäihmisistä on tullut muotimaailman lemmikkejä.

 • #lapsistailaa-hassuttelu innosti pääsiäisenä

  #lapsistailaa - näistä asuista ei väriä ja stailia puutu!

  Puoli seitsemän #lapsistailaa-kuvahaaste innosti vanhempia ja lapsia hassuttelemaan yhdessä pääsiäisenä. Haaste levisi Instagramissa, kun Suomen suosituimmat perhebloggaajat innostuivat joukolla mukaan.

 • KoVe on uusi musta

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii!

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii! Tyyliviikolla vierailleen stylisti ja malli Maryam Razavin mielestä asun tyylikkyys syntyy siitä, että kantajalla on siinä mukava olla. Millainen on sinun #KoVe-tyylisi?

 • Kuuletko pieruverkkareiden kutsuhuudon?

  Miten ihanaa vaihtaa farkut mukaviin kotipöksyihin!

  Ah, miten ihanaa onkaan vaihtaa työpäivän jälkeen kiristävät farkut mukaviin kotipöksyihin! Ne tuntuvat niin hyviltä, mutta näyttävät varsin pahoilta. Pitäisikö parisuhteen vuoksi pukeutua paremmin myös kotona? Millainen on sinun kotiasusi - lähetä meille kuva!