Hyppää pääsisältöön

Piilotetut puoluerahat

Toukokuussa 2008 alkanut vaalirahakohu ei ehtinyt laantua ennen seuraavia eduskuntavaaleja vuonna 2011. Asiaa on puitiin niin lehtien palstoilla kuin oikeudessakin. Mutta mistä tulevat kansanedustajia tukevien puolueiden rahat?

Puolueet ovat aatteellisia yhdistyksiä, joiden varsinaisena tarkoituksena on vaikuttaa valtiollisiin asioihin. Puoluerekisteriin merkittyä rekisteröityä yhdistystä pidetään puolueena.

Puolueet tarvitsevat rahaa ylläpitääkseen toimintojaan ja hoitaakseen tehtäväänsä. Etenkin erilaiset vaalit verottavat puolueiden varoja. Osa puolueiden rahoituksesta tulee valtion puoluetuesta, mutta suuri osa pitää kerätä muilla keinoilla.

MOT tutkii mistä suurten puolueiden rahoitus tulee ja miten se kätketään kansalta piiloon. Ammattiyhdistysten tuet ja puolueiden perustamat yritykset ja säätiöt näyttelevät huomattavaa osuutta rahoituksessa.

Teksti: Heidi Tetri

Tietolaatikko

Vaalirahoituslaki muutettiin tiukemmaksi mm.ilmoitusvelvollisuuden osalta keväällä 2009
Suomen maine maailman vähiten korruptoituneena maana kärsi rahoituskohusta

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto