Hyppää pääsisältöön

Piilotetut puoluerahat

Toukokuussa 2008 alkanut vaalirahakohu ei ehtinyt laantua ennen seuraavia eduskuntavaaleja vuonna 2011. Asiaa on puitiin niin lehtien palstoilla kuin oikeudessakin. Mutta mistä tulevat kansanedustajia tukevien puolueiden rahat?

Puolueet ovat aatteellisia yhdistyksiä, joiden varsinaisena tarkoituksena on vaikuttaa valtiollisiin asioihin. Puoluerekisteriin merkittyä rekisteröityä yhdistystä pidetään puolueena.

Puolueet tarvitsevat rahaa ylläpitääkseen toimintojaan ja hoitaakseen tehtäväänsä. Etenkin erilaiset vaalit verottavat puolueiden varoja. Osa puolueiden rahoituksesta tulee valtion puoluetuesta, mutta suuri osa pitää kerätä muilla keinoilla.

MOT tutkii mistä suurten puolueiden rahoitus tulee ja miten se kätketään kansalta piiloon. Ammattiyhdistysten tuet ja puolueiden perustamat yritykset ja säätiöt näyttelevät huomattavaa osuutta rahoituksessa.

Teksti: Heidi Tetri

Tietolaatikko

Vaalirahoituslaki muutettiin tiukemmaksi mm.ilmoitusvelvollisuuden osalta keväällä 2009
Suomen maine maailman vähiten korruptoituneena maana kärsi rahoituskohusta

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto