Hyppää pääsisältöön

Piilotetut puoluerahat

Toukokuussa 2008 alkanut vaalirahakohu ei ehtinyt laantua ennen seuraavia eduskuntavaaleja vuonna 2011. Asiaa on puitiin niin lehtien palstoilla kuin oikeudessakin. Mutta mistä tulevat kansanedustajia tukevien puolueiden rahat?

Puolueet ovat aatteellisia yhdistyksiä, joiden varsinaisena tarkoituksena on vaikuttaa valtiollisiin asioihin. Puoluerekisteriin merkittyä rekisteröityä yhdistystä pidetään puolueena.

Puolueet tarvitsevat rahaa ylläpitääkseen toimintojaan ja hoitaakseen tehtäväänsä. Etenkin erilaiset vaalit verottavat puolueiden varoja. Osa puolueiden rahoituksesta tulee valtion puoluetuesta, mutta suuri osa pitää kerätä muilla keinoilla.

MOT tutkii mistä suurten puolueiden rahoitus tulee ja miten se kätketään kansalta piiloon. Ammattiyhdistysten tuet ja puolueiden perustamat yritykset ja säätiöt näyttelevät huomattavaa osuutta rahoituksessa.

Teksti: Heidi Tetri

Tietolaatikko

Vaalirahoituslaki muutettiin tiukemmaksi mm.ilmoitusvelvollisuuden osalta keväällä 2009
Suomen maine maailman vähiten korruptoituneena maana kärsi rahoituskohusta

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto