Hyppää pääsisältöön

Rasavilli nykytaiteilija Jani Leinonen

Jani Leinonen ei ole taiteilija vaatimattomimmasta päästä. Hän on sanonut haluavansa tehdä taideteoksen, joka varastetaan museosta ja joka päätyy piraattituotantoon Shanghaihin sekä tulla niin kuuluisaksi, että Damien Hirstin äiti tietää kuka hän on.

Tietolaatikko

Jani Leinonen (synt. 1978) on kotoisin Hyvinkäältä
Leinonen opiskeli Helsingin kuvataideakatemiassa 1997-2002
Janin ja Riikon Vapaa Maailma -näyttely oli nähtävissä Amos Andersonin taidemuseossa 26.3.–4.5.2009
Museo irtisanoutui kaikista teoksiin liittyvistä viesteistä
Leinonen edusti Suomea samana vuonna Venetsian biennaalissa, joka on suuri kansainvälinen nykytaiteeseen keskittyvä kuvataidenäyttely ja -tapahtuma
Leinosen tunnetuimpiin töihin ja projekteihin lukeutuvat Hyllytetyt Elovena-mainokset -teos, taidesupermarket Pikasso sekä Taidetuunaamo
Kesällä 2007 Leinonen toimi Mäntän kuvataideviikkojen kuraattorina

Taidetuunaajaa, kohauttaja, teosvaras... Taiteilija Jani Leinonen ei ole niittänyt urallaan pelkkää ylistystä, mutta mediahuomiota kurittomalle ja yllätyksiä rakastavalle taiteilijalle on kertynyt sitäkin enemmän.

Brandeista ja mainosmaailmasta teoksiinsa kuvastoa lainaava Jani Leinonen on nykyhetken taitelija töitään myöten. Ensimmäisen kerran Leinonen herätti keskustelua moderneilla muunnoksillaan Raision kaurapakkausten Elovena-neidosta.

Leinosen pyrkimyksenä on ollut paljastaa teoksillaan näennäisesti merkityksettömien tai neutraalien kuvien taakse piilotettuja viestejä.

Provosointia pelkäämätön taiteilija on omien sanojensa mukaan omituisessa ammatissa, sillä hän ei kannata maailmaa, jossa hänen taiteensa voisi parhaiten. Arto Nybergin haastattelussa Leinonen muun muassa kärjistää, ettei köyhistä ole taiteilijalle mitään hyötyä, sillä he eivät osta taidetta.

Taide voi kuitenkin Leinosen mukaan hyödyttää köyhiä, sillä se voi puhua asioista, joista mikään muu ei voi ja sen avulla voi käsitellä radikaalejakin aiheita - ja tätä kautta ainakin yrittää vaikuttaa yhteiskuntaan.

Performansseista ja installaatioistakin tunnetun Leinosen viimeisin tempaus tapahtui alkuvuodesta 2011 kun hän varasti Ruoholahden McDonald’sin Ronald McDonald -patsaan ja leikkasi siltä pään irti giljotiinilla.

Arto Nybergin haastattelussa vuodelta 2009 Leinonen avaa Riiko Sakkisen kanssa järjestetyn Janin ja Riikon Vapaa Maailma -näyttelyn taustoja ja puhuu muun muassa maailmankatsomuksestaan sekä taiteen merkityksestä.

Teksti: Ida Karimaa

Kommentit