Hyppää pääsisältöön

Riskitön ydinenergia?

"Loviisan ydinvoimalassa ei voi sattua onnettomuuksia, samalla todennäköisyydellä putoaa kuu", sanoi Loviisan käyttöpäällikkö Anders Palmgren vuonna 1976.

Tietolaatikko

Suomessa tuotetaan ydinvoimaa neljässä ydinvoimalaitosyksikössä, joista kaksi sijaitsee Olkiluodossa ja kaksi Loviisassa. Viides laitosyksikkö Olkiluoto-3 on rakenteilla ja valmistuu arviolta vuonna 2012.
Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) vastaa ydinenergian ylimmästä valvonnasta sekä ydinenergian käytön johdosta Suomessa.
Säteilyturvakeskus eli STUK on ydinvoimalaitosten suunnittelua ja käyttöä valvova laitosoperaattoreista ja poliittisista päättäjistä riippumaton viranomainen.

Ajankohtainen kakkonen käsitteli ydinvoimaloiden turvallisuutta Olkiluodon turvajärjestelmiin liittyvän kohun aikana vuonna 1979. Olkiluoto-1 oli tuolloin jouduttu pysäyttämään jäähdytysputkistossa olleen vian vuoksi.

Ohjelmassa nähdään ote kolme vuotta aiemmin käydystä ydinvoimakeskustelusta, jossa käyttöpäällikkö Anders Palmgren vakuutti ydinenergian olevan riskitöntä. "Riskittömyyttä vakuutellaan sanoen, että ydinvoimalat on tehty parhaiden standardien mukaan, mutta niin oli myös Titanic", toimittaja toteaa.

Tavallisen ihmisen on vaikea ymmärtää kaikkia ydinenergiaan liittyviä seikkoja ja se tekee myös ydinenergiapäätöksistä hankalia. Kuinka ihmiset voivat keskustella ja päättää asioista joita eivät täysin ymmärrä? Ohjelmassa selvitetään katsojille ydinvoimalan toimintaa insinööri Matti Jantusen johdolla.

Tshernobylin ydinvoimalaturma vuonna 1986 muutti myös Loviisan voimaloiden historiankulkua. Jo ohjelman tekoaikaan suunnitteilla olleen viidennen ydinvoimalan rakentaminen lykkääntyi ja ydinvoiman rakentamispäätökset siirrettiin valtioneuvostolta eduskunnan vahvistettaviksi.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto