Hyppää pääsisältöön

Risto Isomäki ennusti tuhoisan jättitsunamin

Tieteiskirjailija Risto Isomäen "Sarasvatin hiekkaa" kuvasi vuonna 2005 dramaattisesti mannerjäätikköjen sulamisen seurauksia. Ekotrillerissä megatsunami pyyhkii Euroopan ja Amerikan rannikoita.

Tietolaatikko

Risto Isomäki käsittelee ydinvoimaan liittyviä uhkakuvia myös vuonna 2007 ilmestyneessä romaanissa Litium 6. Lähitulevaisuuteen sijoittuvassa tarinassa pohditaan, mitä seuraa siitä, että valtiot alkavat torjua ilmaston lämpenemistä lisäämällä ydinvoimaa. Suomalaissyntyinen Lauri Nurmi taistelee kirjassa ydinvoimaterroristeja vastaan.

Kirja piirtää uhkakuvan koko teknologiaan perustuvan sivilisaation romahtamisesta. Ensimmäisinä vaaravyöhykkeessä ovat rannikoilla sijaitsevat suurkaupungit ja ydinvoimalat. Voimaloita ei ole suunniteltu kestämään edes tavallisia tsunameita, Isomäki toteaa Voimalan haastattelussa.

Isomäki oli juuri viimeistelemässä teostaan joulukuussa 2004, kun Kaakkois-Aasiassa tapahtui tuhoisa tsunamionnettomuus. Romaanissa jättitsunamin synnyttää mannerjäätikön lohkeaminen. Suunnaton tuhoaalto voi Isomäen mukaan syntyä myös, kun maaperä reagoi järistyksin jään sulamiseen ja jäätaakan kevenemiseen.

"Sarasvatin hiekkaa" on ekologinen jännityskertomus mutta myös filosofinen romaani, joka pohtii koko ihmiskunnan menneisyyttä Intian historian kautta. Ympäristön lämpenemistä kuvaavaan trilleriin on nivottu kadonneen Atlantiksen tarina. Isomäki yhdistää muinaiset vedenpaisumusmyytit mannerjään sulamisen aiheuttamaan megatsunamiin.

Voimala-ohjelmassa Isomäen kirjasta on keskustelemassa myös Intian vanhojen kulttuurien asiantuntija Tapio Tamminen.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto