Hyppää pääsisältöön

Yle testasi 1983: Miten kävisi Loviisan ydinturmassa?

Ulkolinja-ohjelmassa selvitettiin vuonna 1983 millaiset valmiudet Suomessa on, jos Loviisan ydinvoimalassa tapahtuisi vakava onnettomuus.

Tietolaatikko

Pahin ydinvoimalaitoksella sattunut onnettomuus vuoteen 2010 mennessä on ollut Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus Ukrainassa (1986).

Vakavin onnettomuus joka ydinvoimalassa voi sattua on reaktorisydämen sulaminen. Seurauksiltaan vielä vakavampi voisi olla reaktoripaineastian halkeaminen.

Ohjelmassa käsitellään Loviisan turvallisuuteen liittyvää uutisointia ja tutkitaan miten onnettomuuden sattuessa toimittaisiin.

Ydinvoimakeskustelussa eri tahoilla on usein erilaiset näkemykset riskeistä. Imatran voima Oy:n johtaja Anders Palmgren vakuuttaa ettei katastrofin riskiä ole, mutta pelastustarkastaja Heikki Paajasen mielestä riski on aina olemassa.

Loviisan ydinvoimala ei läpäissyt onnettomuuteen varautumiseen liittyviä testejä puhtain paperein, vaan parantamisen varaa löytyi niin tiedonkulussa kuin pelastuskäytännöissäkin.

Pelastustoimien sujuvuus voi olla pienistä seikoista kiinni. Osana pelastuspalvelusuunnitelmaa on luettelo kaikista niistä tahoista, jotka on kriisitilanteessa hälytettävä. Toimittaja testaa soittamista listan numeroihin, joiden tulisi olla aina ajantasalla. Terveyskeskukseen soitettaessa tavoitetaan vain puhelinvastaaja, joka ilmoittaa numeron poistuneen käytöstä.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto