Hyppää pääsisältöön

Yle testasi 1983: Miten kävisi Loviisan ydinturmassa?

Ulkolinja-ohjelmassa selvitettiin vuonna 1983 millaiset valmiudet Suomessa on, jos Loviisan ydinvoimalassa tapahtuisi vakava onnettomuus.

Tietolaatikko

Pahin ydinvoimalaitoksella sattunut onnettomuus vuoteen 2010 mennessä on ollut Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus Ukrainassa (1986).

Vakavin onnettomuus joka ydinvoimalassa voi sattua on reaktorisydämen sulaminen. Seurauksiltaan vielä vakavampi voisi olla reaktoripaineastian halkeaminen.

Ohjelmassa käsitellään Loviisan turvallisuuteen liittyvää uutisointia ja tutkitaan miten onnettomuuden sattuessa toimittaisiin.

Ydinvoimakeskustelussa eri tahoilla on usein erilaiset näkemykset riskeistä. Imatran voima Oy:n johtaja Anders Palmgren vakuuttaa ettei katastrofin riskiä ole, mutta pelastustarkastaja Heikki Paajasen mielestä riski on aina olemassa.

Loviisan ydinvoimala ei läpäissyt onnettomuuteen varautumiseen liittyviä testejä puhtain paperein, vaan parantamisen varaa löytyi niin tiedonkulussa kuin pelastuskäytännöissäkin.

Pelastustoimien sujuvuus voi olla pienistä seikoista kiinni. Osana pelastuspalvelusuunnitelmaa on luettelo kaikista niistä tahoista, jotka on kriisitilanteessa hälytettävä. Toimittaja testaa soittamista listan numeroihin, joiden tulisi olla aina ajantasalla. Terveyskeskukseen soitettaessa tavoitetaan vain puhelinvastaaja, joka ilmoittaa numeron poistuneen käytöstä.

Teksti: Heidi Sommar