Hyppää pääsisältöön

Kultanauha-margariini lupasi kesää

Kesä on ohi, mutta kesän vitamiinit löytyvät yhä margariinipakkauksesta. Näin lupasi kirkkailla väreillä ilotteleva kasvirasvamainos vuonna 1956.

Paasivaara Oy:n mainoksessa kasvirasva yhdistyy symbolisesti kesän vihanneksiin: margariinipaketti komeilee samassa korissa porkkanoiden, kukkakaalien, tomaattien ja herneiden kanssa.

Mainos lupaa lasten pysyvän reippaina, voimakkaina ja pirteinä margariinin avulla. Vitamiinien nimeen vannotaan: tuote sisältää niin "kasvuvitamiineja" kuin "kesävitamiineja".

Mainoselokuvasarjan toisessa osassa lapsi kirmaa unessa läpi rypsipellon. Herättyään hän kertoo äidille olleensa Kultanauha-maassa, jossa on aina aurinkoa ja kukkia. "Kultanauha tuo kesän ruokapöytään", selostaja Eino Kaipainen lupaa vakuuttavasti.

Tietolaatikko

Paasivaara Oy oli aiemmalta nimeltään S. W. Paasivaaran Margariinitehdas Oy. Paasivaaran Lahden ja Oulun tehtaat myytiin vuonna 1928 hollantilaiselle Margarine Unielle (myöh. Unilever).
Vuonna 1961 Suomessa syntyi suuri margariiniskandaali, kun Ilmari Turja väitti Uudessa Kuvalehdessä, että margariinitehtaat käyttivät kasvirasvan jatkeena mm. koiran- ja kissanraadoista valmistettuja eläinrasvoja. Hurjimmat jutut jäivät todistamatta, mutta Raision margariinitehdas myönsi käyttäneensä tuotteissaan teurasjätteitä. Raisio ja myöhemmin myös Paasivaara tuomittiin ihmisravinnoksi kelpaamattomien aineiden käyttämisestä elintarvikkeissa. Paasivaaran Suvikulta-margariinin tuotanto lopetettiin, ja margariini ylipäänsä menetti maineensa pitkiksi ajoiksi. 1970-luvun terveyskasvatuksen ja "rasvasodan" myötä se nousi uudelleen eläinrasvojen haastajaksi ja lopulta niiden syrjäyttäjäksi.

Lue lisää:

Katinraadoista leimahti suuri margariinisota

1960-luvun alussa alkoi valtavat mittasuhteet saavuttanut rasvasota, joka pudotti margariinin menekin ja loi kuluttajien mieliin kauhukuvia sen raaka-aineista. Olli Ihamäen ohjelmassa skandaalia ja sen vaiettuja taustoja muistelevat entiset lehdentekijät.

Lue lisää:

Viisasten kerhon jäseniä radiostudiossa.

Viisasten kerho mainostaa margariinia

Tässä margariinimainoksessa viisasten kerho pohtii margariinin käytön etuja. Viisasten kerhoa lähetettiin vuodesta 1945 aina vuoteen 1995.

Kommentit