Hyppää pääsisältöön

Intohimona käsilaukut

Kaisan käilaukku. Kuva: Ps

Naisten käsilaukut ovat suuri intohimon kohde – sekä miehille että naisille. Moni nainen haaveilee täydellisestä käsilaukusta, mutta sellaisen löytäminen on monesti hankalaa. Tai kuten eräs mies kommentoi: ”Jos täydellinen käsilaukku olisi olemassa, naiset eivät ostaisi niitä niin uskomattomia määriä. Sama koskee kenkiä.”


Mistä laukut tulivat?

Naiset käyttävät käsilaukkuja tietysti käytännöllisistä syistä: tavaroiden kantamiseen. Käsilaukusta löytyy ja sinne täytyy useimmilla meistä tänä päivänä mahtua ainakin puhelimen, lompakon, kännykän ja kalenterin, sekä silmälasien, jonkinlaisen meikkipussukan ja kynän. Miehet sullovat vastaavat tavarat useimmiten pikkutakkinsa tai housujensa taskuun. 

Laukkujen historia on pitkä, mutta nykyisen kaltainen naisten käsilaukku yleistyi vasta 1900-luvulla. Nykyisin laukuilla tehdään paljon muutakin kuin kannetaan tavaroita: niillä myös viestitään niin omasta tyylistä, persoonallisuudesta ja kuin varallisuudestakin, ja ne ovat olennainen osa pukeutumiskulttuuria. 


Mikä on laukkumaailmassa in?

Suomalaisen Lumi Accessories –käsilaukkumerkin toinen perustaja ja suunnittelija Sanna Kantola kertoo, että laukkutrendit ovat pitkäkestoisempia kuin monet muut muotitrendit. Esimerkkinä hän käyttää harmaata väriä, jonka Lumi esitteli syksy-talvikaudella 2005. Ensin harmaita laukkuja ostivat edelläkävijät, ja muutama vuosi sitten väri yleistyi, ja harmaita laukkuja myydään edelleen. Kantolan mukaan Lumilla isot maksilaukut ovat nyt jäämässä pois, ja tilalle ovat tulossa keskikokoiset ja etenkin tänä keväänä pienet laukut. Tulossa ovat pussukkamaisten laukkujen rinnalle myös kovat, salkkumaiset laukut, ns. constructed bags. Väreissä puolestaan harmaa ja luonnolliset värit ovat in.

Kantolan mielestä täydellisen käsilaukun suunnittelu ei ole mahdotonta, mutta hommaa vaikeuttaa se, että täydellisen käsilaukun määritelmä riippuu kovin paljon käyttäjästä ja suunnittelijasta itsestäänkin. Kantolalle itselleen tärkeää on se, että laukkua voi käyttää ja sinne mahtuu riittävästi tavaraa – Kantolalla itsellään on esimerkiksi aina mukana vaihtokengät.

Tärkeää ovat myös kestävät ja ekologiset materiaalit ja tietysti se ulkonäkö. Isokaan kassi ei saa näyttää säkiltä, kun tavara laukun sisällä vähenee. Designin pitää olla myös ajaton ja mennä monen asun kanssa. Moni nainen allekirjoittaa Kantolan näkemykset täydellisen käsilaukun luonteesta. 


Täydellinen laukku löytyy yhä useammin verkkokaupasta

Käsilaukkujen ostopaikkana perinteiset myymälät ovat edelleen suosituin ostopaikka. Uusimpien tutkimusten mukaan (kauppa.fi:n tiedotteiden mukaan) joillekin verkkokaupoista voi tulla yhä tärkeämpi ostospaikka. Tutkimuksissa näkyy, että Suomestakin löytyy pieni joukko ihmisiä, joka on valmis laittamaan sievoisiakin summia käsilaukkuihin juuri verkkokaupoissa, joissa valikoima on erittäin laaja. Tällaisia ihmisiä ovat etenkin nuoret, alle 35-vuotiaat naiset, jotka ostavat verkossa myös esimerkiksi vaatteita ja haluavat muutenkin panostaa ulkonäköönsä ja shoppailla. Tulevaisuudessa näille naisille verkkokaupat saattavat olla jopa perinteistä myymälää tärkeämpi shoppailupaikka.

Ei siis ihme, että verkkokauppoja viritetään koko ajan houkuttelevammiksi. Tulossa on esimerkiksi lähinnä elokuvista tuttu kolmiulotteisuus, jonka uskotaan antavan verkkokaupassa shoppailijalle todenmukaisemman kokemuksen tuotteesta. Kolmiulotteisuuden avulla käsilaukkua voi tarkastella ulkoa ja sisältä, sovitella sen sisään erilaisia tavaroita ja saada näin paremman käsityksen laukun todellisesta koosta. Samaa asiaa palvelee laukun kokeileminen virtuaalimallin käteen tai olkapäälle, tätä on kokeillut jo Ranskassa luksuslaukkuja myyvä Espace Max -verkkokauppa tyytyväisin tuloksin.

Ranskalainen 3D-asiantuntija Karine Guilbert uskoo, että kolmiulotteisuus verkkokaupoissakin yleistyy pian, koska 3D-maailmaan ollaan muutenkin valmiita. Hän uskoo, että ihmisillä on pian olohuoneissaan internetiin kytketyt 3D-televisiot, joiden kautta tehdään myös ostoksia, ja silloin käsilaukkujakin pyöritellään mielellään ruudulla ja ostetaan verkkokaupoista. Yksi syy siihen, miksi 3D on tulossa vasta nyt verkkokauppoihin lienee siinä, että eniten verkossa ostetaan edelleen matkoja, kirjoja ja levyjä – ja niissä kolmiulotteisuudella ei ole suurtakaan merkitystä. 

 

Lähde laukkujen historiaan: Marketta Luutonen - Laukku, ihmisen paras kaveri (2006), Merkillinen laukku

Linkit:

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Aamusydämellä: Tatuoidut

  Tatuoinneista on tullut valtakulttuuria.

  Tatuoinnit olivat aiemmin merimiesten ja vankien alakulttuuria, mutta nykyisin niistä on tullut osa valtakulttuuria. Yksittäinen tatuointi ei enää edes herätä huomiota, mutta jos tatuoinnit peittävät lähes koko kehon, on kyseessä vakavampi harrastus. Anu Lehtiölle ja Antti Räisäselle oma keho on taideprojekti.

 • Aamusydämellä: Koukussa kauneuteen - 30.03.2014

  Erilaisista kauneusleikkauksista ja muista esteettisistä hoidoista on tullut sosiaalisesti hyväksytympiä ja sitä kautta myös yleisempiä. Kynnys leikkauksiin on laskenut ja usein yksi leikkaus johtaa toiseen. Kokemuksistaan kauneuskirurgiasta ja niiden suhteesta itsetuntoon kertovat Minna Klintrup (vas.) ja Jannika Peltonen.

 • Kuka sinun vaatteesi on tehnyt?

  Vaateteollisuus etsii uusia, kestävämpiä materiaaleja ja kuluttaja etsii eettisiä vaatteita. Vaatekaupassa on käynnissä sama murros kuin ruokakaupassa: yhä useampi haluaa entistä parempaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tyyli

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Hame vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista

  Persoonallisen ja ekologisen hameen ohjeet.

  Vanhoja kanavatyötauluja saa kirpputorilta muutamalla eurolla, ja niitä voi uusiokäyttää vaatteiden somisteina. Näin syntyvät vaatteet ovat sekä persoonallisia että ekologisia! Vanhoista pöytäliinoista ja kirjontatöistä voi ommella vaikkapa hameen.

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä on suora teemalähetys kierrättämisestä

  Ruokaa, muotia ja asiantuntevia ihmisiä - kierrätysteemalla.

  Mikä luokitellaan jätteeksi ja miten suhtaudumme jätteeseen? Heitätkö sinä täysin ehjiä vaatteita roskiin - tai pois 20 kiloa ruokaa vuodessa? Miten tunnollisesti me suomalaiset kierrätämme jätteitämme? 6. syyskuuta, suorassa lähetyksessä valotetaan aihetta eri näkökulmista. Teemaa mukaillen iltaan mahtuu niin ruokaa, muotia kuin asiantuntevia vieraita.

 • Harmaan charmin voittokulku

  "Kun ei pukeudu kuin muut, ei tarvitse ajatella kuin muut."

  Kun täytin 30 vuotta, syntymäpäiväkutsussani oli Iris Apfelin kuva ja teksti: "ikääntyminen on etuoikeus". Ja etuoikeus se toden totta tuntuu olevan, kun seuraa, miten ikäihmisistä on tullut muotimaailman lemmikkejä.

 • #lapsistailaa-hassuttelu innosti pääsiäisenä

  #lapsistailaa - näistä asuista ei väriä ja stailia puutu!

  Puoli seitsemän #lapsistailaa-kuvahaaste innosti vanhempia ja lapsia hassuttelemaan yhdessä pääsiäisenä. Haaste levisi Instagramissa, kun Suomen suosituimmat perhebloggaajat innostuivat joukolla mukaan.

 • KoVe on uusi musta

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii!

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii! Tyyliviikolla vierailleen stylisti ja malli Maryam Razavin mielestä asun tyylikkyys syntyy siitä, että kantajalla on siinä mukava olla. Millainen on sinun #KoVe-tyylisi?

 • Kuuletko pieruverkkareiden kutsuhuudon?

  Miten ihanaa vaihtaa farkut mukaviin kotipöksyihin!

  Ah, miten ihanaa onkaan vaihtaa työpäivän jälkeen kiristävät farkut mukaviin kotipöksyihin! Ne tuntuvat niin hyviltä, mutta näyttävät varsin pahoilta. Pitäisikö parisuhteen vuoksi pukeutua paremmin myös kotona? Millainen on sinun kotiasusi - lähetä meille kuva!