Hyppää pääsisältöön

Ydinvoimalaa ostamassa

Teollisuuden Voima, Fortum ja Fennovoima haluaisivat ostaa Suomeen yhteensä kolme uutta ydinvoimalaa. Suomelle kaupitellaan seitsemää eri ydinreaktorimallia, joissa kaikissa on ongelmia, kertoo MOT-ohjelma.

Lobbaus käy kuumana, ja suomalaisten on annettu ymmärtää, että koko maailma on ydinvoimabuumin vallassa. Mutta onko asia ihan niin? MOT selvitti vuonna 2010, miksi ydinvoimalahankkeita pidetään maailmalla paljon riskialttiimpina kuin Suomessa.

Teollisuuden Voiman (TVO) ranskalaiselta Arevalta tilaaman Olkiluoto3-ydinvoimalan rakentaminen on ollut yhtä tuskaa ja laitos on ainakin kolme vuotta myöhässä. Kansainväliset ydinvoima-asiantuntijat pitävät Olkiluoto 3:sta varoittavana esimerkkinä.

"On vaikea sanoa mikä Olkiluodossa on mennyt vikaan, koska helppo vastaus on, että pieleen on mennyt kaikki." toteaa energiatalouden professori Steve Thomas Greenwichin yliopistosta.

"Uuden sukupolven laitoksista on vain vähän näyttöä. Vain kahdesta laitoksesta on merkittävää rakentamiskokemusta. Käyttökokemusta ei ole lainkaan. Kaksi esimerkkiä ovat molemman sujuneet huonosti. Olkiluoto3 on selvästikin sujunut hyvin huonosti. Ranskan Flamanville näyttää sujuvan huonosti myös." sanoo Thomas.

Ohjelmassa muun muassa OECD:n (Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö) ydinenergiaosaston johtaja Luis Echavarri ihmettelee Suomen kiirettä rakentaa näin nopeasti lisää ydinvoimaa. Hän toteaa että Olkiluodosta on paljon opittavaa. "En enää suosittelisi, että aloitetaan uudella teknologialla, jota sovelletaan ensimmäistä kertaa. Tämä on avainkysymys. On valittava teknologia, jolla minimoidaan riskit."

MOT kertoo myös, millaisia ydinvoimalamalleja Suomeen seuraavaksi on tarjolla. Käy ilmi, että jokaisessa on jotakin vikaa.

Teksti: MOT

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto