Hyppää pääsisältöön

Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras

Kvanttivaras on tulevaisuuteen sijoittuva seikkailu. Päähenkilö Jean le Flambeur on mestarivaras ja huijari, melkein kuin Arsene Lupin aikoinaan.

Tietolaatikko

Hannu Rajaniemi (s.1978)

Kvanttivaras (romaani 2011, suom. Antti Autio)

Jonkin virheen mestarivaras on kuitenkin tehnyt, sillä romaanin alussa hänet vapautetaan dilemmavankilasta, mutta vapauden hintana on vielä yksi keikka. Sitä le Flambeur menee tekemään Marsin kaupunkiin Oublietteen.

Hannu Rajaniemi on Skotlannissa asuva matemaatikko, yrittäjä ja kirjailija. Hän sai kolmen kirjan kustannussopimuksen Kvanttivaras-esikoisromaaninsa ensimmäisen luvun perusteella. Siitä on otettu Britanniassa kuusi painosta, ja se ilmestyy Yhdysvaltojen lisäksi myös Saksassa, Espanjassa ja Turkissa.

Minuus ja muistot ovat tärkeitä teemoja Kvanttivarkaassa. Päähenkilö on mestari varastamaan toisten minuuksia ja entisten elämien muistoja. Romaanissa aika on oikeasti rahaa ja myös sitä varastetaan.

Hannu Rajaniemi on kirjoittanut mielikuvituksellisen science fiction –seikkailun. Mielenkiintoisimmillaan hyvä scifi heijastelee ympäröivää todellisuutta ja nykyaikaa, mutta Rajaniemi uppoaa liiaksi tieteelliseen termistöön.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto