Hyppää pääsisältöön

Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras

Kvanttivaras on tulevaisuuteen sijoittuva seikkailu. Päähenkilö Jean le Flambeur on mestarivaras ja huijari, melkein kuin Arsene Lupin aikoinaan.

Tietolaatikko

Hannu Rajaniemi (s.1978)

Kvanttivaras (romaani 2011, suom. Antti Autio)

Jonkin virheen mestarivaras on kuitenkin tehnyt, sillä romaanin alussa hänet vapautetaan dilemmavankilasta, mutta vapauden hintana on vielä yksi keikka. Sitä le Flambeur menee tekemään Marsin kaupunkiin Oublietteen.

Hannu Rajaniemi on Skotlannissa asuva matemaatikko, yrittäjä ja kirjailija. Hän sai kolmen kirjan kustannussopimuksen Kvanttivaras-esikoisromaaninsa ensimmäisen luvun perusteella. Siitä on otettu Britanniassa kuusi painosta, ja se ilmestyy Yhdysvaltojen lisäksi myös Saksassa, Espanjassa ja Turkissa.

Minuus ja muistot ovat tärkeitä teemoja Kvanttivarkaassa. Päähenkilö on mestari varastamaan toisten minuuksia ja entisten elämien muistoja. Romaanissa aika on oikeasti rahaa ja myös sitä varastetaan.

Hannu Rajaniemi on kirjoittanut mielikuvituksellisen science fiction –seikkailun. Mielenkiintoisimmillaan hyvä scifi heijastelee ympäröivää todellisuutta ja nykyaikaa, mutta Rajaniemi uppoaa liiaksi tieteelliseen termistöön.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto