Hyppää pääsisältöön

Pia Pesonen: Urho Kekkonen Straße

Esikoisteos Urho Kekkonen Straße on kokoelma hauskoja ja surkuhupaisia tarinoita 60- ja 70-luvuilta. Niitä kaikkia yhdistää Lappi ja erityisesti presidentti Urho Kekkonen.

Tietolaatikko

Pia Pesonen ( s. 1963 )

Urho Kekkonen Straße ( 2011 )

Ajankuvaa tuo myös itäblokki ja erityisesti DDR-Itä-Saksa. Kirjan nimikkotarina Urho Kekkonen Strasse kertoo kun Rostock saa Kekkosen nimikkokadun, ja sitä juhlitaan isosti.

Kokoelma ei ole kuitenkaan vain huumoripläjäys. Pia Pesonen kirjoittaa myös kuinka Kekkonen suhmuroi politiikkaa kabineteissa. Lappilaiset eivät voineet luottaa Maalaisliittoon, joka hukutti alleen osan asukkaiden taloista. Pesosen Kekkosella on tiivis suhde Lappiin, vaikka tämä tosin käyttäytyy herraseurueensa kanssa kuin siirtomaaherra Lapin reissuillaan.

Pia Pesonen on kirjoittanut erinomaisen vetävän ja hauskan tarinakokoelman. Kielellisesti se on kekseliästä, perusteltua ja harkittua. Pienin keinoin ja uskottavasti Pesonen palauttaa mieliin tuon merkillisen menneen maailman aikakauden, jonka me Kekkosen lapset olemme eläneet.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen