Hyppää pääsisältöön

Pia Pesonen: Urho Kekkonen Straße

Esikoisteos Urho Kekkonen Straße on kokoelma hauskoja ja surkuhupaisia tarinoita 60- ja 70-luvuilta. Niitä kaikkia yhdistää Lappi ja erityisesti presidentti Urho Kekkonen.

Tietolaatikko

Pia Pesonen ( s. 1963 )

Urho Kekkonen Straße ( 2011 )

Ajankuvaa tuo myös itäblokki ja erityisesti DDR-Itä-Saksa. Kirjan nimikkotarina Urho Kekkonen Strasse kertoo kun Rostock saa Kekkosen nimikkokadun, ja sitä juhlitaan isosti.

Kokoelma ei ole kuitenkaan vain huumoripläjäys. Pia Pesonen kirjoittaa myös kuinka Kekkonen suhmuroi politiikkaa kabineteissa. Lappilaiset eivät voineet luottaa Maalaisliittoon, joka hukutti alleen osan asukkaiden taloista. Pesosen Kekkosella on tiivis suhde Lappiin, vaikka tämä tosin käyttäytyy herraseurueensa kanssa kuin siirtomaaherra Lapin reissuillaan.

Pia Pesonen on kirjoittanut erinomaisen vetävän ja hauskan tarinakokoelman. Kielellisesti se on kekseliästä, perusteltua ja harkittua. Pienin keinoin ja uskottavasti Pesonen palauttaa mieliin tuon merkillisen menneen maailman aikakauden, jonka me Kekkosen lapset olemme eläneet.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto