Hyppää pääsisältöön

Huuhaata ei voi selittää

"Huuhaa" on muusikkohuumoria, jota on mahdoton selittää, sanoo laulaja ja kuvataiteilija Martti "Huuhaa" Innanen. "Se pitää vain tajuta. Täytyy tehdä itselleen selväksi, mikä on huuhaata ja mikä ei."

Innanen on syvästi kiintynyt suomalaiseen maalaismaisemaan ja erityisesti r- ja ä-kirjaimilla varustettuihin paikannimiin. Satiirinen asenne suomalaisuuteen yhdistää hänen iskelmäparodioitaan ja myöhempää maalaustuotantoaan.

Ammattimuusikkoaikanaan Innanen joutui pitkin hampain soittamaan vierastamaansa suomalaista tanssimusiikkia. Tämä heijastui hänen omissa levytyksissään, jotka hyödynsivät kansallisen tangokulttuurin karmeimpia kliseitä.

Tangolaulajateemaan Innanen on palannut tauluissaankin, kuten oheisen haastattelun lopussa käy ilmi. Vuosien varrella kohdatuista ammattitovereista miellyttävin on kuulemma ollut Gunnar-pässi, jonka kanssa Innanen kiersi lavoja suosionsa kuumimpina aikoina.

Innasen Elsa-tango ja sen seuraajat nousivat kansansuosikeiksi, mutta tekijä ei suostu uskomaan, että ostajat olisivat ymmärtäneet niiden ironiaa. "Elsa oli väärää rahaa." Omien sanojensa mukaan Innanen ei ole koskaan pyrkinyt suuren yleisön suosikiksi, ja jos joku sellaista väittäisi hänen haudallaan, vainaja kiroaisi kitkerästi.

Kommentit