Hyppää pääsisältöön

Auton osto: käytetty auto liikkeestä vai yksityiseltä?

Auton osto: käytetty auto liikkeestä vai yksityiseltä? Kuva: stock.xchng

Entisajan autokaupassa oli sanonta, että myyjän takuu ja vastuu loppuvat, kun auton takavalot häipyvät. Tänään tilanne on toinen. Kun ostetaan käytettyä autoa liikkeestä mukaan tulee kuluttajasuojalain 5 luku eli virhevastuu. Kun ostaa käytetyn auton yksityiseltä ja kaupan suhteen tulee ongelmia, käyttöön voidaan ottaa kauppalaki. Kauppalain säännökset virhevastuusta ovat pääsääntöisesti samanlaisia kuin kuluttajansuojalaissa.

Yksityiseltä ostettaessa tulee auto tarkistaa vieläkin tarkemmin ennen kauppaa, mutta kummassakin tapauksessa ostajalla on laki, johon nojata.


Myyjä vastaa virheestä, ostaja asianmukaisesta käyttämisestä

Käytetylle autolle myyjän antama takuu on vapaaehtoinen lisäetu.
Auto on kestokulutushyödyke, joka vaatii säännöllistä huoltoa. Ostajan vastuulla on hoitaa autoa asianmukaisesti ja käyttää sitä ohjeiden mukaan. Käytetyn auton ostaja ei mitenkään voi edellyttää, että käytetty auto olisi uudenveroinen. Myyjä vastaa autossa ilmenevistä kuluttajasuojalaissa tarkoitetuista virheistä. Myyjän virhevastuu jatkuu takuun jälkeenkin. Käytetylle autolle myyjän antama takuu on vapaaehtoinen lisäetu.


Kuuden kuukauden sääntö

Kuluttajasuojalain mukaan myyjä vastaa virheestä, joka on ollut autossa luovutushetkellä, vaikka virhe ilmenisi myöhemminkin. Tällaisissa tapauksissa aikarajaksi määritellään kuusi kuukautta luovutuksesta. Esimerkiksi jos talvella ostetun auton ilmastoinnin toimimattomuus paljastuu vasta keväällä kun ilmastointi otetaan käyttöön, virheen voidaan olettaa olleen autossa jo luovutushetkellä.

Lain toteamat tavanomaisimmat autokaupassa ilmenevät virheet:

  • tekninen vika
  • autosta puuttuu sopimuksen mukaisia varusteita
  • autosta on annettu vääriä tietoja tai olennaisia tietoja on salattu
  • käyttö- tai huolto-ohjeet puuttuvat
  • auto on huonommassa kunnossa kuin auton iän, ajomäärän tai kauppahinnan perusteella on aihetta olettaa

Virheen arviointi on pitkälti kuluttajan omien havaintojen varassa.


Summa summarum - yksityiseltä vai liikkeestä?

Itse olen huono myymään yleensä mitään – olen tähän mennessä koko autourani aikana myynyt suoraan vain yhden autoistani. Muut (16!) on hoidettu kaupan kautta vaihtokauppana. Vastaavasti olen ostanut vain yhden auton suoraan yksityiseltä – senkin sukulaiselta.

Pääsääntöisesti autokaupassa auto on jonkun verran kalliimpi kuin yksityiseltä ostettaessa. Kun kauppiaalle kaupanteko on elinehto, tulee hintaan mukaan ammattimaisen kaupanteon vaatimat kustannukset ja myös voitontavoittelu. Toisaalta autokaupasta voi tinkiä mukaan rahoitusta, kylkiäisiä - kuten uudet renkaat - ja vaikkapa takuun tai luovutushuollon. Mahdolliset ongelmat on liikkeen kautta helpompi hoidella kuin yksityisen kanssa.

Jos omaa mielipidettäni kysytään, ostan mieluummin käytetyn auton kauppiaalta kuin yksityiseltä – korkeammasta hinnasta huolimatta.

Teitpä kauppaa autokaupassa tai yksityisen tontilla niin koeajo ja omat havainnot ovat kaupan perusta – järki mukaan kaupantekoon.

Aiheesta lisäää Puskurissa YLE TV2 ma 21.3. klo 21.20

Autokonkari Matti Sinervä juontaa Puskuri-ohjelmaa, toimii Autoliitossa sekä EcoTour 2011 -tapahtuman kilpailunjohtajana. Olotilassa Sinervä pohtii autoiluasioita tavallisen kuluttajan näkökulmasta.

Linkit:

Kommentit