Hyppää pääsisältöön

Carola kohtaa Esa Pethmanin

Ennen iskelmäuraansa Carola Standertskjöld ansaitsi laulajankannuksensa Esa Pethmanin jazzyhtyeessä vuosina 1962–1964. Harvinaiset arkistotallenteet vuodelta 1966 tarjoavat välähdyksen tästä komeasta yhteistyöstä.

Esa Pethman oli suomalaisen jazzmodernismin pioneeri, jonka esikoisalbumia Modern Sound of Finland (1965) pidettiin maan siihenastisen jazzhistorian kunnianhimoisimpana hankkeena. Oman bändin hän perusti rumpaliveljensä Anssin kanssa vuonna 1962.

Anssi Pethman löysi yhtyeen laulusolistiksi nuoren naisen, jonka näki laulavan chansoneja pienessä juhlatilaisuudessa. Pethmanien bändin matkassa Carola pääsi esiintymään mm. Puolaan, Tshekkoslovakiaan ja Ruotsiin.

Myös Carolan esikoislevytys syntyi Esa Pethmanin myötävaikutuksella. Pethman sovitti hänen laulettavakseen juutalaisen Hava nagilah -sävelmän, joka julkaistiin Laila Halmeen Telstar-tulkinnan kääntöpuolella.

Carola Standertskjöld laulaa Esa Pethmanin orkesterin solistina.
Tuokiokuva ohjelmasta "Carola – pieni palapeli" vuodelta 1966. Carola Standertskjöld laulaa Esa Pethmanin orkesterin solistina. Kuva: Yle kuvanauha Carola Standertskjöld,1966,kuvakaappaus

Vuoteen 1966 tultaessa Carola oli jo noussut nimekkääksi iskelmälaulajaksi. Pethmanin yhtye oli ansaitusti mukana Carolan nimikko-tv-ohjelmassa.

Samana vuonna Carola nauhoitti Heikki Sarmannon yhtyeen kanssa radiolle kymmenen jazznumeroa. Vanha pomo Esa Pethman oli mukana huilu- ja tenorisaksofonisolistina. Kappaleista historiallisesti kiinnostavimpiin kuuluu Pethmanin esikoislevyllä soinut jazzvalssi The Flame, jonka englanninkieliset sanat ovat Carolan omaa käsialaa.

Tietolaatikko

The Flame. Säv. Esa Pethman, sov. Esa Pethman, san. Carola.
Work Song. Säv. Nat Adderley, sov. Heikki Sarmanto, san. Oscar Brown Jr.
My Favorite Things. Säv. Richard Rodgers, sov. Esa Pethman, san. Oscar Hammerstein II.
Jazzballadeja-ohjelman kaikki 10 kappaletta ovat mukana huhtikuussa 2011 ilmestyvällä juhlaboksilla "Rakkauden jälkeen - kaikki levytykset 1963-1988" (Warner).

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto