Hyppää pääsisältöön

Carola ja UMO

Carola vetäytyi keikkaelämästä 1970-luvun puolivälissä, mutta palasi seuraavalla vuosikymmenelle aika ajoin jazzkeikoille muun muassa UMOn solistina. Tämän yhteistyön hedelmiä tallentui myös radionauhoille.

Tietolaatikko

Kielletyt leikit (Forbidden Games). Säv. Vincente Gomez, sov. Rauno Lehtinen, san. Saukki.
Kaipuu sydämessäin soi (Rio de Janeiro Blue). Säv. ja san. Johan Haeny & Richard Torrance. Kaksi ensimmäistä kappaletta on äänitetty Joensuun normaalikoulussa ala-asteen juhlasalissa 6.4.1984.
Your Feet´s Too Big. Säv. ja san. Fred Fisher & Ada Benson, sov. Esko Linnavalli. Äänitetty Radiotalon M1-studiossa 8.11.1984.

Carolan kaikki radioäänitteet ovat mukana huhtikuussa 2011 ilmestyneellä juhlaboksilla "Rakkauden jälkeen - kaikki levytykset 1963-1988" (Warner).

Vuonna 1984 taltioiduissa konserteissa kuultiin jazzklassikoita, bossa novaa ja jazzsovituksia tunnetuista pophiteistä. Kaksi ensimmäistä kappaletta on äänitetty Joensuun normaalikoulussa ala-asteen juhlasalissa huhtikuussa.1984.

Carolan vuonna 1966 levyttämä Kielletyt leikit oli käännösversio Miriam Makeban hitistä Forbidden Games. Rauno Lehtinen teki kappaleesta oman sovituksensa, ja dramaattisen tulkinnan myötä levystä tuli Carolan ensimmäinen suuri menestys.

Kaipuu sydämessäin soi on "bluestyyppinen bossa nova", joka tunnetaan mm. Randy Crawfordin esityksenä. Carola levytti kappaleen vuonna 1985 eri sanoilla otsikolla Sydämeen jäi soimaan blues.

Your Feet´s Too Big on peräisin jazzpianisti Fats Wallerin 1930-luvun ohjelmistosta. Sitä ovat esittäneet lukuisat artistit ja kokoonpanot Ink Spotsista Beatlesiin ja Muppeteihin, ja vuonna 1978 kappale oli mukana myös musikaalissa Ain't Misbehavin. Oheinen versio on äänitetty Ylen Radiotalon studiossa marraskuussa 1984.

Vuonna 1984 Carola nähtiin UMOn solistina livenä Lappeenrannassa ja kotisohvilla tapahtuman televisioinnissa. Carolan tulkitseman kuulaan kappale God Bless The Child, jonka jälkeen UMOn solistina kuullaan Pepe Willbergiä ja kappaleet Wacky Dust sekä Syvä hiljaisuus.

Teksti: Jukka Lindfors ja Elina Yli-Ojanperä

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.