Hyppää pääsisältöön

Carola ja UMO

Laulaja Carola Standertskjöld.
Laulaja Carola Standertskjöld. Kuva: Yle/Pentti Palmu Carola Standertskjöld,1980

Carola Standertskjöld (1941–1997) vetäytyi keikkaelämästä 1970-luvun puolivälissä, mutta palasi seuraavalla vuosikymmenellä aika ajoin jazzkeikoille muun muassa UMOn solistina. Tämän yhteistyön hedelmiä tallentui myös radionauhoille.

Vuonna 1984 taltioiduissa konserteissa kuultiin jazzklassikoita, bossa novaa ja jazzsovituksia tunnetuista pophiteistä. Kaksi ensimmäistä kappaletta on äänitetty Joensuun normaalikoulussa ala-asteen juhlasalissa huhtikuussa 1984.

Carolan vuonna 1966 levyttämä Kielletyt leikit oli käännösversio Miriam Makeban hitistä Forbidden Games. Rauno Lehtinen teki kappaleesta oman sovituksensa, ja dramaattisen tulkinnan myötä levystä tuli Carolan ensimmäinen suuri menestys.

Kaipuu sydämessäin soi on "bluestyyppinen bossa nova", joka tunnetaan mm. Randy Crawfordin esityksenä. Carola levytti kappaleen vuonna 1985 eri sanoilla otsikolla Sydämeen jäi soimaan blues.

Your Feet´s Too Big on peräisin jazzpianisti Fats Wallerin 1930-luvun ohjelmistosta. Sitä ovat esittäneet lukuisat artistit ja kokoonpanot Ink Spotsista Beatlesiin ja Muppeteihin, ja vuonna 1978 kappale oli mukana myös musikaalissa Ain't Misbehavin. Oheinen versio on äänitetty Ylen Radiotalon studiossa marraskuussa 1984.

Vuonna 1984 Carola nähtiin UMOn solistina livenä Lappeenrannassa ja kotisohvilla tapahtuman televisioinnissa. Carolan tulkitseman kuulaan kappale God Bless The Child, jonka jälkeen UMOn solistina kuullaan Pepe Willbergiä ja kappaleet Wacky Dust sekä Syvä hiljaisuus.

Tietolaatikko

Kielletyt leikit (Forbidden Games). Säv. Vincente Gomez, sov. Rauno Lehtinen, san. Saukki.
Kaipuu sydämessäin soi (Rio de Janeiro Blue). Säv. ja san. Johan Haeny & Richard Torrance. Kaksi ensimmäistä kappaletta on äänitetty Joensuun normaalikoulussa ala-asteen juhlasalissa 6.4.1984.
Your Feet´s Too Big. Säv. ja san. Fred Fisher & Ada Benson, sov. Esko Linnavalli. Äänitetty Radiotalon M1-studiossa 8.11.1984.

Carolan kaikki radioäänitteet ovat mukana huhtikuussa 2011 ilmestyneellä juhlaboksilla "Rakkauden jälkeen - kaikki levytykset 1963-1988" (Warner).