Hyppää pääsisältöön

Huono ohjelma

Tuottavuuden nimissä valtio laihduttaa itsensä anorektikoksi. Edellisellä vaalikaudella valtio teki päätökset rajuista väenvähennyksistä. Kahdeksan seuraavan vuoden aikana 15 000 palkollista pitäisi saada pois valtion leivistä nettovähennyksenä. Hallinnon byrokratiaa pitäisi karsia, töiden tekemistä olisi tehostettava ja tuottavuutta lisättävä. Samalla työvoimaa säästyisi yksityisen puolen tarpeisiin. Samalla kansalaisten palvelujen taso pitäisi säilyä ja parantua.

Ns. valtion tuottavuusohjelma muuttui kuitenkin pian valtion saneerausohjelmaksi. Sen tulokset näkyvät nyt arjessa. Poliisin, tullin tai vaikkapa vankien vartioinnin teho on laskenut – leikattu väkimäärä ei ehdi täyttää lakisääteisiä tehtäviään. Parhaassa tapauksessa tehokkuus on joissain kohdin lisääntynyt sitä kautta, että entiset työt tehdään venymällä, suuremmalla kiireellä ja vähemmällä väellä.

Valtion tuottavuusohjelman lähtökohta oli, ettei ketään irtisanota vaan vähennys hoituu eläköitymisen kautta: Kun kaksi lähtee, yksi palkataan tilalle. Tuottavuusohjelman aikana 1 200 työntekijää on ulkoistettu ja yhtiöitetty, yli 200 on suoraan irtisanottu.

Tuottavuusohjelman aikana 1 200 työntekijää on ulkoistettu ja yhtiöitetty, yli 200 on suoraan irtisanottu.

Tämä on kuitenkin ollut pelkkää näpertelyä. Suurin vähennys on saatu yliopistolaitoksen yksityistämisen kautta. Kertaheitolla valtion palkkalistoilta saatiin siirretyksi yksityiselle puolelle yli 30 000 työntekijää.

Kun säästöjä haetaan ulkoistuksen avulla, lopputulos on – tiettyjen siirtymäaikojen jälkeen – että työntekijöiden palkka- ja muut ehdot heikkenevät. MOT löysi kuitenkin yhden esimerkin, jossa kävikin päinvastoin.

Valtion saneeraustoimien tarkoitus oli alun perin saada lisää väkeä käytännön kenttätyöhön erinäisten esikuntatehtävien kustannuksella. Tämä osoittautui hyväuskoiseksi harhakuvitelmaksi. Yleensä ”töpinät” kasvoivat tai vähensivät väkeä vähemmän kuin resurssien puutteesta kärsivä etulinja.

Yhden poliittisen valtiosihteerin hinnalla voisi palkata kolme järjestyspoliisin konstaapelia. Esimerkkiä julkishallinnolle ovatkin näyttäneet ministerit, jotka ovat vaali- ja juhlapuheistaan huolimatta kasvattaneet omia avustuskaartejaan.

Tällä hetkellä valtio työllistää 84 000 työntekijää. Se on 4 % koko työllisestä työvoimasta. Tuottavuusohjelman on määrä jatkua vielä seuraavat neljä vuotta. Päämääränä on 4000 työntekijän nettovähennys.

Haastatellut

  • Esko Jokiharju, myymäläpäällikkö, Pellon S-market
  • Jarno Junnila, tulliylitarkastaja, Meritulli
  • Erkki Juntti, kenttäjohtaja, Peräpohjolan poliisilaitos
  • Erkki Muukkonen, ylikonstaapeli (eläkkeellä),
  • Velipekka Nummikoski, poliittinen valtiosihteeri, Valtiovarainministeriö
  • Olli-Pekka Olkkonen, vartija, Haminan vankila
  • Mikko Paatero, poliisiylijohtaja, Poliisihallitus
  • Kimmo Sasi, kansanedustaja

Toimittaja Ari Korvola